Váratlan üzenetet küldött a török elnök Olaf Scholznak

Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte szombaton „drága barátja”, Olaf Scholz német kancellár „együttműködési erőfeszítéseit”, annak ellenére, hogy a két politikus között tartós nézeteltérés van Izrael gázai háborúja ügyében.
Vágólapra másolva!

A kancellár, akinek ez volt hivatalba lépése óta a második látogatása Törökországban, elutasítja a török elnök által használt „népirtás” kifejezést, és fenntartja, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot. 

A tűzszünet lehetőségeit ki kell használni a Hamász kezén lévő túszok szabadon engedésére”

 - hangsúlyozta Olaf Scholz. 

Több mint 50 ezer embert öltek meg, tekintet nélkül arra, hogy gyermek-e, nők vagy idősek” 

- válaszolta Erdogan, aki indokoltnak találta a Nemzetközi Büntetőbíróság által Izrael ellen „népirtás” címén indított eljárást. 

Ugyanakkor a török elnök nagyra értékelte a német kancellár Törökország részére történő fegyverszállítás korlátozásainak feloldására irányuló erőfeszítéseit. 

Ankara előrehaladást remél 40 Eurofighter Typhoon harci repülőgép vásárlásának ügyében, hogy így kárpótolja az F-16-os amerikai gépek késlekedését, amelyeknek az eladását Washington az év elején hagyta jóvá. 

Törökország a NATO tagja, ezért hozunk mindig olyan döntéseket, amelyek konkrét szállításokhoz vezetnek” 

- tette hozzá a kancellár. 

Az Eurofighter gépek szállításához a gyártásban résztvevő négy ország - az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország - egyetértésére van szükség. 

A múltban voltak bizonyos problémák. Valóban nagyra értékelem drága Scholz barátomnak a megoldások megtalálására irányuló erőfeszítéseit” 

- mondta Recep Tayyip Erdogan. 

A Der Spiegel című német hetilap szerint Berlin a közelmúltban jelentős fegyverszállításokat engedélyezett többszáz millió euró értékben Ankara számára. A szállított fegyverek között légvédelmi rakéták is voltak. A 2016. évi szíriai török offenzíva után ugyanis Németország jelentősen csökkentette a Törökországba irányuló fegyverexportot. Németországban él a világ legnépesebb török diaszpórája, mintegy hárommillió ember. A két ország kereskedelme elérte az 50 milliárd dollárt - közölte szombaton Erdogan, aki reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú árucsere értéke 60 milliárd dollárra nő.

Három napja Olaf Scholz német kancellár a német parlament alsóházában kijelentette, kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal az igazságos békéről Ukrajnában. Scholz emlékeztetett arra, hogy korábban Zelenszkij maga is azt mondta, hogy békekonferenciát kell tartani az orosz fél részvételével. Úgy tűnik, Orbán Viktor békemissziója ragadós, a német vezető ugyanis a magyar miniszterelnök békére vágyó gondolatmenetét követi. Olaf Scholz már szeptember elején arról beszélt egy interjúban, hogy fel kell gyorsítani a békefolyamatokat az orosz-ukrán háború kapcsán. Ezzel párhuzamusoan a német-lengyel kapcsolatok egyre feszültebbek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!