Ettől félt mindenki: Észak-Korea katonái Oroszországban vannak

oroszkatonák
Orosz katonák.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A NATO hivatalosan is megerősítette, hogy észak-koreai katonák már jelen vannak Oroszországban, ezzel véget vetve a hetek óta tartó találgatásoknak. Phenjan Moszkva oldalán való szerepvállalása komoly eszkalációt jelent, amely tovább növelheti a feszültségeket a nemzetközi színtéren, és új irányba terelheti az orosz–ukrán konfliktust.
Vágólapra másolva!

Megerősíthetem, hogy Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ahogy azt is, hogy ezeket a katonai egységeket a kurszki régióba telepítették 

- jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

Mark Rutte sajtóértekezletén közölte, hétfőn Dél-Korea delegációja tájékoztatta az Észak-atlanti Tanácsot és más indiai- és csendes-óceáni partnereket, Ausztráliát, Japánt és Új-Zélandot 

Észak-Korea növekvő részvételéről Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

markrutte
Mark Rutte
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Yevhen Kotenko/Ukrinform/NurPhoto

Rutte kijelentette: az észak-koreai csapatok bevetése, azaz Phenjan Oroszország illegális háborújában való részvétele, jelentős eszkalációt, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését és Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését jelenti - írja a Világgazdaság.

putyin és Kim Dzsongun
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun 2024 nyarán Phenjanban
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

A NATO-főtitkár közölte: a katonai szövetség felszólítja Oroszországot és Észak-Koreát, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel az akciókkal,

 az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés elmélyülése ugyanis mind az indiai- és csendes-óceáni, mind az euro-atlanti biztonságot fenyegeti. Aláássa továbbá a békét a Koreai-félszigeten, és elmérgesíti a háborút Ukrajna ellen - hívta fel a figyelmet.

Rutte emlékeztetett: Phenjan már több millió lőszert és ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak, ami - szavai szerint - aláássa a globális békét és biztonságot. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök cserébe katonai technológiát és egyéb támogatást nyújt Észak-Koreának a nemzetközi szankciók megkerüléséhez - mondta.

Mindez aláhúzza az összefogás fontosságát a demokrácia és értékeink megőrzése érdekében, valamint a közös biztonsági kihívásokkal szemben

- fogalmazott.

A NATO-főtitkár véleménye szerint az észak-koreai csapatok bevetése Kurszkban az orosz elnök növekvő elkeseredettségének jele.

ukrajnaiháború, ukrajnai, tank
Háború Ukrajnában
Fotó: AFP

Ezzel kapcsolatban közölte: több mint 600 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg eddig a háborúban. 

Oroszország nem tudja fenntartani Ukrajna elleni támadásait külföldi támogatás nélkül, az ukránok ugyanis - mint kiemelte - bátran, kitartóan és ügyesen harcolnak.

A NATO-szövetségesek továbbra is támogatják a szabad és demokratikus Ukrajnát, mert Ukrajna biztonsága a mi biztonságunk

- fogalmazott.

A szövetségesek hétfőn megvitatják az Ukrajnának szánt katonai támogatás további szükségességét, és szorosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását - tájékoztatott beszédében a NATO főtitkára.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

A hónap közepén már beszámoltunk róla, hogy Észak-Korea akár 12 ezer katonát is küldhetett Oroszország megsegítésére a háborúba. Az EU figyelemmel kíséri az orosz-észak-koreai kapcsolatok alakulását, és kész újabb szankciókat bevezetni a két ország ellen, ha igaz, amit a dél-koreai hírszerzés közölt.

A két ország közötti közvetlen katonai együttműködésről, amelyről korábban már az Origo és más nemzetközi sajtóorgánumok is beszámoltak, most hivatalos megerősítést adott a dél-koreai hírszerzés. 

Észak-Korea csapatokat küldött, hogy támogassák az oroszokat az Ukrajna elleni háborúban, már több mint ezer katonájuk meg is érkezett.

Jun Szogjol dél-koreai elnök rendkívüli biztonsági ülést hívott össze a hírszerzési, katonai és nemzetbiztonsági vezetőkkel, hogy megvitassák az észak-koreai katonák esetleges ukrajnai jelenlétének következményeit. A Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés elmélyülésének legújabb jeleként Észak-Korea feltehetően beveti Ukrajnában reguláris hadseregének egy részét az orosz erők oldalán.

Mind Oroszország, mind Észak-Korea tagadta a katonai támogatásra és a fegyverszállításra vonatkozó vádakat.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 2024 nyarán Észak-Korea legalább 10 ezer tengeri konténert küldött Oroszországba, amelyekben akár 4,8 millió tüzérségi lövedék is lehetett. Az orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva dolga, hogy észak-koreai csapatok bevetése mellett dönt-e, és ha Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz, Moszkva úgy járhat el, ahogy akar, hogy biztosítsa saját biztonságát.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott júniusi interjúban kommentálta azt a hírt, miszerint Kim Dzsongun fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanban. A szakértő elmondta, hogy 

Oroszország számára stratégiai kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótláshoz jusson, és ezáltal megőrizze fölényét a fronton.

Észak-Korea július óta több millió lőszert adott Oroszországnak, amelyek között lehetett legalább 3 millió 152 mm-es tüzérségi lövedék és 500 ezer 122 mm-es lövedék is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!