Kiderült Észak-Korea és Oroszország sötét háborús titka

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy Oroszország Észak-Koreától kapja az Ukrajna elleni háborúhoz szükséges tüzérségi lövedékeinek felét. Észak-Korea legalább 10 ezer tengeri konténert küldött Oroszországba, amelyekben akár 4,8 millió tüzérségi lövedék is lehetett.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea látja el Oroszországot annak a mintegy hárommillió tüzérségi lövedéknek a felével, amelyet az orosz csapatok évente használnak az Ukrajna elleni háborúban. A brit The Times nyugati hírszerzési adatokra hivatkozva írt erről. Újságírói források szerint Oroszország Vlagyimir Putyin 2024 nyarán phenjani látogatása után vált függővé az Észak-Koreaból származó tüzérségi lövedékektől. 

Ezután az államok átfogó stratégiai partnerségről kötöttek megállapodást.

Az észak-koreai lövedékek többsége hibás, de mivel nagy mennyiséget szállítanak, ezért így is segít Oroszországnak abban, hogy sikereket érjenek el a fronton – írja a Medzuza.

Korábban az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kirilo Olekszijovics Budanov kijelentette, hogy Észak-Korea messze az élen jár az Oroszországba irányuló fegyverszállítások terén. 

Ukrajna számára végzetesnek nevezte Oroszország észak-koreai lőszerellátását.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 2024 nyarán Észak-Korea legalább 10 ezer tengeri konténert küldött Oroszországba, amelyekben akár 4,8 millió tüzérségi lövedék is lehetett.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott júniusi interjúban kommentálta azt a hírt, miszerint Kim Dzsongun fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanban. A szakértő elmondta, hogy 

Oroszország számára stratégiai kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótláshoz jusson, és ezáltal megőrizze fölényét a fronton.

Észak-Korea július óta több millió lőszert adott Oroszországnak, amelyek között lehetett legalább 3 millió 152mm-es tüzérségi lövedék és 500 ezer 122mm-es lövedék is.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!