Fogamzásgátló miatt kapott agyvérzést egy nő

Vágólapra másolva!
Egy fiatal nő mindössze 17 évesen agyvérzést kapott a fogamzásgátló tablettája miatt.
Vágólapra másolva!

Lauren Jean Spanyolországban nyaralt, amikor éjszaka felébredt, hogy kimenjen a mosdóba, és azt vette észre, hogy az egész jobb oldala lezsibbadt. Megpróbált felkelni az ágyból és elesett - a puffanás riasztotta a szüleit, akik hívták a mentőket.

A nő képtelen volt járni vagy beszélni. 

Mentőhelikopterrel szállították kórházba sürgősségi műtétre. A műtét során kiderült, hogy egy vérrög alakult ki nála, amely az agyába jutott, és agyvérzést okozott.

Az orvosok szerint a vérrögöt a fogamzásgátló tabletta okozta. 

A vizsgálatok később kimutatták, hogy a tinédzser egy lyukkal született a szívében - amelyen keresztül a vérrög az agyába jutott. A stroke miatt Lauren nem tudott járni és beszélni, és hónapokig fizioterápiára járt. Műtéten is átesett. 

Most azonban, két évvel később fáradhatatlanul edz a 2025-ös londoni maratoni futásra. A most 20 éves Lauren, aki énekes-dalszerző, elmondta: 

Aznap, amikor az incidens történt, azt mondták a szüleimnek, hogy a túlélésem esélye a nullával egyenlő. Emlékszem, hogy nem tudtam mozogni és beszélni, és a sürgősségi műtőbe toltak - fogalmam sem volt, mi történik. Amikor megtudtam, hogy vérrög keletkezett a testemben, azt hittem, hogy az életem soha többé nem lesz ugyanolyan. A műtéteim után újra meg kellett tanulnom járni - nehéz volt, de nem tudtak megakadályozni abban, hogy megpróbáljam. Nem akartam leülni, amíg nem tudok újra járni - ekkor jelentkeztem a London Maratonra. Most edzek, és erősebb vagyok, mint valaha.

Lauren 13 éves kora óta szedte a fogamzásgátló tablettát. Tisztában volt a tablettával járó vérrögképződés kockázatával - de soha nem gondolta volna, hogy ez hatással lesz rá - egészen 2022. augusztus 12-ig, amikor éjszaka arra ébredt, hogy nem érzi a jobb oldalát - számolt be róla a Mirror.

Az Egyesült Királyságba visszatérve az orvosok elmagyarázták, hogy a vérrög oka - a fogamzásgátló tablettája volt. Hozzátette: 

Azt mondták nekem, hogy a vérrög a lábamból indult, és normális esetben magától felbomlott volna. De mivel ez a lyuk van a szívemen, átcsúszott és az agyamba jutott, ami a stroke-ot okozta.

A Royal Blackburn Kórházban elkezdte a fizioterápiát és hat hétbe telt, mire újra járni tudott. 2023 júliusában szívműtéten esett át, ahol egy eszközt ültettek be a lyuk bezárására - ezután úgy döntött, hogy vállalni akar egy új kihívást. Most teljes erőbedobással edz a 2025-ös London Maratonra, a Brit Szív Alapítványt támogatva fut majd. 

Lauren most már heti hat napot jár edzőterembe, és heti 40 kilométert fut - azt mondja, erősebb és egészségesebb, mint korábban volt.

Lauren szeretné felhívni a figyelmet a fiatalok körében a stroke-ra. 

Mindig azt hittem, hogy ez velem nem történhet meg - de megtörtént. A stroke bárkit érinthet. Vigyázzatok!

fogamzásgátló
Képünk illusztráció!
Fotó: Stefan Puchner/dpa 

Korábban írtunk arról is, hogy mint minden gyógyszer, a fogamzásgátló tabletták is kockázatokkal és mellékhatásokkal járnak, amelyek egyénenként eltérőek lehetnek. 

Arról is írtunk, hogy a tudósok kapcsolatot találtak a fogamzásgátló tabletták szedése és az agy félelmet feldolgozó részeinek megváltozása között. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni azokat a félelemmel kapcsolatos mechanizmusokat, amelyek aránytalanul nagy mértékben érintik a nőket.

Arról is beszámoltunk, hogy a fogamzásgátló tabletta akár minden nap szedhető. Beszámoltunk arról is, hogy az új, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták merőben eltérnek az édesanyáink által szedett tablettáktól, ahogy a Mirena nevű, hormontartalmú méhen belüli eszköz (spirál) is egy új korszakot nyitott a nem kívánt terhesség elleni védekezésben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!