Ismét Izrael ellen fordult Macron

Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Konferenciát hívott össze Párizsba Libanon megsegítésére Emmanuel Macron francia elnök. Úgy tűnik azonban, hogy az újabb Izrael-ellenes lépésre nem mindenki vevő.
Vágólapra másolva!

Libanon megsegítésére hívott össze konferenciát Párizsba Emmanuel Macron francia elnök – írja a The Guardian brit napilap. Az államfő célja kettős: egyrészt összegyűjteni azt a mintegy 400 millió dollárt, amely az ENSZ szerint a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez szükség lenne, másrészt megoldást találni a libanoni kormányzat meggyengülése által keltett biztonsági űr problémájára.

Az első feladatra az Öböl-menti arab államok jelenthetik a megoldást, amelyek valószínűleg hajlandóak lesznek áldozni Libanon megsegítésére. 

A második kérdésben azonban valószínűtlen, hogy előrelépés történik: ahhoz, hogy meg lehessen tartani a választásokat, amely véget vethetne az immár két éve tartó patthelyzetnek, tűzszünetre lenne szükség. Arra azonban jelenleg szinte semmi esély nincs, az Egyesült Államok sem támogatja.

A Biden-kormányzat külügyminisztere, Atony Blinken nem is látogat el Párizsba, helyette pénteken Londonban találkozik több arab vezetővel.

Macron bejelentette, hogy Franciaország 100 millió eurós segélycsomaggal támogatja Libanont – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap. A konferencia előtt Németország 62 millió dolláros humanitárius segélyt jelentett be.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!