Az új NATO főtitkár első útja egyből Kijevbe vezetett

Mark Rutte NATO-főtitkár egy közös sajtótájékoztatón beszél az ukrán elnökkel Kijevben 2024. október 3-án
Mark Rutte NATO-főtitkár egy közös sajtótájékoztatón beszél az ukrán elnökkel Kijevben 2024. október 3-án
Fotó: Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Mark Rutte a NATO új vezetőjeként első külföldi látogatására Kijevbe érkezett, hogy támogatásáról biztosítsa Ukrajnát az orosz-ukrán háború harmadik évében. Rutte kijelentette, hogy a fegyvergyártás növelését prioritásként fogja kezelni.
Vágólapra másolva!

A korábbi holland miniszterelnök Mark Rutte a hét elején vette át a katonai szövetség vezetését. Azt mondta, hogy továbbra is arra fogja rábírni a szövetségeseket, hogy támogassák Ukrajnát és annak védelmi képességeit, írta a Bloomberg.

„Ukrajna egy napon tagja lesz az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, és Oroszországnak nincs vétójoga”– mondta Rutte Kijevben.

Illusztráció Mark Ruttét üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó előtt
Illusztráció Mark Ruttét üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó előtt (Fotó: AFP/Alessandro Della Valle)

Volodimir Zelenszkij elnök a találkozón megismételte a szövetségesei felszólítását, hogy biztosítsanak Ukrajna számára nagy hatótávolságú fegyvereket.

Ukrajna nehéz tél elé néz, mivel az orosz erők légitámadásai tönkretették az ország energetikai infrastruktúrájának felét. Az orosz csapatok Ukrajna keleti részén is egyre nagyobb előrenyomulást hajtottak végre, szerdán elfoglalták a stratégiai fontosságú Vuhledart, miközben az ukrán csapatok fegyver- és személyzeti hiányokkal küzdenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!