Halálra gázolta egy autós a világhírű medvét

Vágólapra másolva!
A Grand Teton Nemzeti Parkban számtalan turista, biológus és hivatásos vadfotós is megfordult már, hogy megcsodálhassa vagy épp lefotózza a térségben élő legidősebb nőstény grizzlyt, akitől most végső búcsút kell vegyenek, mivel halálra gázolta egy autó.
Vágólapra másolva!

A legalább 28 éves grizzly volt a Yellowstone-i ökoszisztéma legidősebb, ismert szaporodó nősténye. A vadon élő állatok szerelmesei tavasszal alig várták, hogy előbújjon a barlangjából, hogy megcsodálhassák, hány medvebocsot hozott a világra a tél folyamán. 

A medvét a Snake River Canyon egyik autópályáján gázolta halálra egy autó.

Sok grizzly medvével ellentétben Grand Tetonban gyakran látták utak közelében, tömegeket vonzva és forgalmi dugókat okozva a nagyvadat és bocsait. Egyesek szerint így próbálta távolt tartani a bocsokat a hím grizzly medvéktől, akik veszélyt jelentenek rájuk. 

A grizzlyvel egy egyéves medvebocs is volt, mikor elütötték, állítólag a kölyke nem sérült meg, de azóta nem találják. 

A sofőr sérülések nélkül megúszta a balesetet.

A elpusztult grizzly medve hírére sokan fejezték ki sajnálatukat a közösségi médiában. Facebookon több mint 1000 kommentelő éltette a grizzlyt, a medvék királynőjének, legendának titulálva őt.

Egy Yellowstone-ikon volt, több mint  20 kis kölyökkel és több nagy kölykökkel. A grizzly medve populáció biztosan szenvedni fog a veszteségétől

 - mondta el a Andrea Zaccardi, a Biológiai Diverzitás Központ igazgatója.

Noha a grizzlyk a veszélyeztetett fajok közé tartoznak és védettek, számuk az 1970-es évek óta tízszeresére, mintegy 1000-re nőtt - írja a The Guardian.

Nyáron egy ritka, fehér grizzlyt és annak két bocsát gázolták el Kanadában. Tavaly nyáron egy Kolozsvárt elkerülő autópályán gázoltak halálra egy medvét. A 43 éves brassói sofőr féktávolságon belül vette észre az állatot, de már nem tudta elkerülni a gázolást.

Néhány éve egy duplán tragikus kimenetelű balesetről számoltunk be. Az Egyesült Államokban egy medve tévedt az autópályára, az állatnak nekihajtott egy motoros, ezt követően pedig a motorost ütötte el egy autó.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!