Káromkodik és rátámad a háziállatokra a nálunk is árusított okosporszívó

vacuum cleaner, robotporszívó
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Onur Binay
Vágólapra másolva!
Nem először van baj a kínai gyártású Ecovacs Deebot X2 porszívóval: már nem csak adatokat gyűjt titokban, hanem átkozódik és megkergeti a háziállatokat is.
Vágólapra másolva!

Néhány nap leforgása alatt több amerikai városban feltörték a robotporszívókat, a támadó pedig távolról, láthatatlanul irányította őket, és

 a készülékek trágárságokat kiabáltak a hangszórókon át, de volt olyan eset, amikor a robot megkergette a háziállatokat is. 

Az említett robotok mindegyike kínai gyártású Ecovacs Deebot X2 volt - írta a Kemma.

Dennis Giese és Braelynn biztonsági kutatók szombaton felszólaltak a Def Con hackerkonferenciáján, s részletezték az Ecovacs robotokkal kapcsolatos kutatásaikat. A fő probléma szerintük az, hogy egy biztonsági rés lehetővé teszi, hogy Bluetoothon keresztül bárki csatlakozni tud egy Ecovacs robothoz, és akár 130 méterről is átvegye az irányítást.

És miután a hackerek ezt megtették, távolról is csatlakozhatnak hozzá, mert maguk a robotok Wi-Fi-n keresztül csatlakoznak az internethez. Utána 

kiolvashatják a Wi-Fi hitelesítő adatait, láthatják az összes szoba térképét, hozzáférhetnek kamerákhoz, mikrofonokhoz, bármihez. 

A hackerek az eddigi információk szerint nem jutottak el magyar otthonokig. Nálunk egyébként ezek a robotporszívók felszereltségtől függően 4-600 ezer forintba kerülnek.

(Kemma)

A címlapi kép illusztráció!

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!