Orbán Viktor: A nyugati vezetők pánikban vannak

Vágólapra másolva!
A nyugati vezetők pánikban vannak, és ebből rossz döntések születnek, mint a schengeni rendszer lebontása - mondta Orbán Viktor Révkomáromban, miután megbeszélést folytatott Robert Ficóval és Aleksandar Vuciccsal. A migrációs paktum nem megoldás, az illegális migráció ellen csak a magyar modell működik - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar kormányfő közölte, amikor a Fico elleni merénylet megtörtént, akkor azt egy veszteségként éltük meg Magyarországon is. Soha nem láttam ilyen szlovákbarát megnyilvánulásokat, mint akkor, most a két nép közelebb van egymáshoz, mint a korábbi 100 évben - tette hozzá. A magyar kormányfő szerint a három vezetőnek felelősséget kell éreznie a regionális együttműködésben is, mivel együttesen már több mint 40 éve vannak kormányon. 

Ha engedély nélkül milliószám engedünk be embereket, akkor abból baj lesz - mondta Orbán Viktor. 

Minket nem terhel felelősség azért, ami azóta történt. Ha nem harcoltok az illegális migráció ellen, akkor bajban lesztek. 

2015 óta 8 millió menedékkérelmet adtak be, és volt 3,8 millió illegális határátlépési kísérlet. Magyarország egyedül egymillió embert tartóztatott fel. Az EU nem képes kiutasítani az illegális migránsokat - mondta Orbán Viktor. 430 ezer kiutasítási döntés született tavaly, és ebből 84 ezret hajtottak csak végre - tette hozzá. 

A nyugati vezetők pánikban vannak, és ebből rossz döntések születnek, mint például a schengeni rendszer lebontása.   

A migrációs paktum nem megoldás - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy az illegális migráció ellen csak a magyar modell működik, addig nem léphetnek be a migránsok, amíg nem bírálták el a kérelmüket. 

Orbán Viktor kérdésre elmondta, lesz buszos roham, és el fogjuk vinni a migránsokat Brüsszelbe, de erről még nem született döntés. A migrációs bírság kapcsán azt mondta, lázadás közeli állapot van az EU-ban. A lengyel kormányfő és a német kancellár már fellázadt - tette hozzá. 

Egyre többen fognak fellázadni, és ez szét fogja verni az európai együttműködést, mert az EU vezetése képtelen kezelni a problémát, így hal meg Schengen. 

A kormányfő szerint az egész uniós együttműködést lerombolja a rossz migrációs politika, a migrációs paktumot is kell dobni. A mostani szabályokat el kell felejteni és újakat kell alkotni - tette hozzá.  

Középpontban az otthonosság

A magyar kormányfő kifejtette, hogy az otthonosságról szól az egész migráció ügye. Szlovákia és Magyarország megvédte magát ezzel a problémával szemben, és sikerült megőrizni az otthonosság érzetét - mondta. 

Szlovákia és Szerbia az energiafüggetlenség szempontjából is kiemelkedően fontos Magyarországnak - mondta Orbán Viktor. 

A mostani találkozón nem volt szitokszó a béke. 

Orbán Viktor kérdésre elmondta, kétfajta hotspot van: az utolsó biztonságos ország vagy egy harmadik országban létrehozott tábor. Ezeken a helyeken kellene a kérelmeket beadni. A harmadik országba való delegálás nem a legjobb megoldás. Csak olyan ember léphet be az unió területére, akinek elbírálták a kérelmét - tette hozzá. 

Fico: Igazunk volt

Domináns téma volt az illegális migráció elleni fellépés - mondta Robert Fico. A szlovák kormányfő közölte, a keddi találkozó lényege: igazunk volt. 

Igazunk volt akkor, amikor a nagy migrációs válság elején kimondtuk, hogy az illegális migráció elleni fellépés legfontosabb része a határok megvédése.

Az uniónak nincs szüksége a kötelező kvótákra és a migránsok szétosztására - tette hozzá. Fico köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek, hogy a migrációs válság idején védték a határokat. A szlovák kormányfő közölte, hogy minél előbb csatlakoznia kell Szerbiának az EU-hoz. 

Fico beszélt arról is, hogy az unión kívüli harmadik országokban kell táborokat létrehozni a migránsok számára, valamint fel kell gyorsítani a visszaküldési politikát is. 

Egész Európa helyzetére negatív hatással vannak az illegális migránsok. 

Fico köszönetet mondott Orbán Viktor magyar kormányfőnek, hogy határozottan fellép az illegális migrációval szemben. Közös nyilatkozatot fogadtak el a kormány- és államfők. 

Amikor az ukrajnai háborúhoz keresünk pénzt, akkor mindig találunk - mondta egy kérdésre Fico. Miért van ez így? Ha ennyire veszélyes az illegális migráció az unióra, akkor miért nem tudunk kellő eszközöket mozgósítani a migráció elleni lépésekre. Mindenki azt mondja, hogy az albán-olasz modell nagyon jó, de az sok pénzbe fog kerülni - fejtette ki Fico. 

80 százalékkal csökkent az illegális migránsok száma 

Aleksandar Vucic szerb államfő arról beszélt, hogy közös munkával érték el az eredményeket, miszerint idén 80 százalékkal csökkent az illegális migránsok száma. Szerbia központjai 477 migráns tartózkodik. Vucic örömét fejezte ki, hogy Fico jó állapotban van a május 15-i merénylet után. Kíváncsian várja, hogy milyen eredményeket hoz majd a nyomozás.  

Vucic arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború esetében nem a békét helyezik előtérbe. A szerbek köszönik az európai útért tett támogatást. 

Révkomáromi találkozó

A révkomáromi várban találkozott kedden Robert Fico szlovák kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök. A találkozó témája az illegális migráció feltartóztatása, az unió külső határainak védelme és a regionális együttműködés kérdései voltak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!