Halloweenkor mérgezett cukorkával ölte meg fiát egy kegyetlen apa

Vágólapra másolva!
Halloweenkor Amerikában az a szokás, hogy a gyerekek házról házra járva különböző jelmezbe öltözve kopogtatnak be, hogy mindenféle cukorkát kapjanak. Így volt 1974-ben is, mikor Ronald O’Bryan elment a gyerekeivel édességet gyűjteni. Azonban arra senki sem számított, hogy az apa ezen az estén egy mérgezett cukorral megöli a kisfiát. A férfi a gyilkosság után mindent megtett annak érdekében, hogy nehogy gyanúba keveredjen, de a halálbüntetést így sem tudta elkerülni.
Vágólapra másolva!

Ronald O’Bryan feleségével, Daynene-nel és két gyerekével az 5 éves Elizabethettel és a 8 éves Timothytval élt a texasi Deer Parkban. O’Bryan látszerészként dolgozott egy optikai cégnél, és emellett pedig diakónus volt a baptista gyülekezetben, ahol még a kórusban is énekelt. Emiatt senki nem gondolta volna, hogy a férfi képes lenne megölni a saját fiát. 

Ronald O’Bryan
Ronald O’Bryan ette hamar az újságok címlapjaira került. 
Fotó: Wikipedia

A család néhány év múlva csúnyán eladósodott, amely során a házuk is veszélybe került. O’Bryan 1974 halloweenje előtt több zacskó cukorkát vett a jelmezes gyerekeknek. Sőt, saját gyerekeinek még drága jelmezt is vett. A férfi mindezt azért csinált, mert akkor már tudta, hogyan fogja megoldani az anyagi gondjait. 

Halloween estéjén O’Bryan azt javasolta a feleségének, hogy menjen el a barátaival szórakozni, amíg ő a gyerekkel cukorkát gyűjt. Miután a nő elment otthonról a férfi vacsorát adott a gyerekeknek, majd a szomszédjukkal együtt elindultak házalni. 

Először egy sötét ház ajtaján kezdtek kopogtatni, ahol senki nem nyitott ajtót nekik, ezért a gyerekek és a szomszéd tovább ment a következő házhoz, de O’Bryan ott maradt a kivilágítatlan teraszon, majd kis idő múlva a többiek után ment.

 A férfi azt állította a gyerekeknek, hogy a sötét háznál ajtót nyitottak neki és kapott öt darab Pixty Stix nevű édességet, ami akkoriban egy drága, népszerű édesség volt. 

Az igazság az, hogy az apa a cukrot otthonról vitte magával, de senkinek nem tűnt fel, hogy végig a kabátja zsebében rejtegette. 

Az este végén férfi véletlenül egy Pixty Stixet hagyott a szomszédék asztalán és mikor az ott lakó gyerekek meg akarták kóstolni, akkor O’Bryan lebeszélte őket róla, mondván ezt tartalék, ezért nem szabad felbontani. Azonban egész más oka volt annak, hogy nem adott a cukorból a szomszéd gyerekeknek. 

Mikor a család hazaért, és az apa lefektette a gyerekeke aludni, akkor Timothy még kért egy cukrot az összegyűjtött édességek közül, ezért az apja adott neki egy Pixty Stixet. 

Miután Timothy megkóstolta az édességet arra panaszkodott, hogy kesernyés íze van a cukornak, majd egyből fájni kezdett a gyomra és beszaladt a fürdőszobába hányni. 

Az apa ekkor mentőt hívott a fiához. A gyerek az oda vezető úton halt meg, kevesebb mint egy órával azután, hogy megette a cukrot. 

A fiú halálát az apa elmesélte több riporternek is, akik interjút készítettek vele. Sőt, készségesen segítette az újságírók munkáját. 

Azt hittük elég óvatosak vagyunk ahhoz, hogy ne történjen ilyen. Mi már soha többé nem megyünk házalni Halloweenkor

- mondta, kétségbeesést színlelve O’Bryan.

Emellett a férfi még azt is megengedte a riportereknek, hogy fotókat készítsenek róla, ahogy a cukrot tartja a kezében. 

Miután a híradó is beszámolt az esetről, azt tanácsolta a szülőknek ne hagyják, hogy a gyerekük a Halloweenkor gyűjtött édességet megegye. Többen azt sejtették, hogy egy hidegvérű gyilkos mérgezte meg a cukrokat. 

A gyilkosság után a rendőrség azonnal nyomozni kezdett és először felderítették a környéket. A cukorkából egy darabot O’Bryan szomszédainál találtak, azt a darabot amit a férfi hagyott az asztalukon. A nyomozók megvizsgálták az ottani Pixty Stixet. Kiderült, a porcukorba forgatott édesség annyi ciánt tartalmazott, ami elég lenne két felnőtt ember megöléséhez. Timothynak esélye sem volt a túlérésre. 

Candy Man, CandyMan
O'Bryan és fia Timothy
Fotó: Profimedia

Azonban az nem volt egyértelmű, hogyan került a szomszéd asztalára az édesség. Emiatt a gyilkost tovább keresték. Azt viszont tudták, hogy O’Bryan tette oda a cukrot, de ő azt állította a rendőröknek, hogy nem emlékszik melyik házban adták neki. 

Végül pedig rámutatott arra a házra, ahol nem nyitottak neki ajtót, viszont az ott lakó férfinak volt arra az estére alibije. Október 31-én 200 munkatársával együtt dolgozott a munkahelyén és csak a lánya, valamint a felesége voltak otthon, akik elmondták a nyomozóknak, lekapcsolták a kültéri világítást, így jelezték a cukrot gyűjtő gyerekeknek, hogy kifogytak az édességből. Emiatt a gyilkosság továbbra is megoldatlan maradt. 

Így bukott le Ronald O’Bryan

A nyomozás előrehaladtával rendőrság megtudta, hogy a férfinek több mint 100 ezer dolláros tartozása van, ami mai árfolyammal számolva, 228 millió forintot jelent. Az is kiderült, hogy O’Bryan az utóbbi tíz évben 21 munkahelyen dolgozott, de mindenhonnan kirúgták. A látszerész állását is elveszítette, miután kiderült róla, hogy lopott. Emellett közel állt ahhoz, hogy a tartozásai miatt elvegyék az autóját, a családi házát pedig már lefoglalta a bank. 

A rendőrség rájött arra, hogy O’Bryan Timothy halála előtt néhány hónappal, nagy összegű életbiztosítást kötött a gyerekeire. 1974 januárjában először 10 ezer dollár értékű biztosítást kötött, majd egy hónappal a kisfia halála előtt ezt az összeget 20 ezerre emelte, tehát a gyerekeire kötött életbiztosítása nagyjából 45 millió forint értékű volt. 

Leginkább a férfi sógornője gyanakodott rá, mivel a nőnek feltűnt, hogy O’Bryant egyre inkább foglalkoztatja a fia életbiztosítása után járó összeg. Sőt, a férfi a fia temetésén mesélt arról a sógornőjének, hogy a gyerek halála utáni másnap egyből felvette az életbiztosításának az összegét. Mindezt a nő jelentette a rendőrségen. 

A rendőrök ezért házkutatást tartotta O’Bryan és családja otthonában, ahol megtalálták a mérgezett cukor elkészítéséhez használt eszközöket. Előkerült egy kés is, amin mérgezett porcukrot találtak. Ebből egyértelművé vált, hogy az apa gyilkolta meg a saját fiát. 

Roland O’Bryant 1974. november 5-én letartóztatták és a férfit gyilkossággal vádolták. A gyilkos tárgyalásai 1975. május 5-án kezdődtek Houstonban. A bíróságon egy ismert kémikus is vallott a férfi ellen, aki elmondta, hogy 1973 nyarán O’Bryan felvette vele a kapcsolatot és a cianidok halálos mennyiségéről kérdezte. A férfi egy vegyi anyag kereskedőt is felkeresett, hogy még többet tudjon meg a halálos méregről, valamint barátai és munkatársai is azt vallották, gyereke halála előtt a férfit szokatlanul sokat foglalkoztatta a cianidok hatása. 

Roland O’Bryan a tárgyaláson végig ártatlannak vallotta magát és az ügyvédje a több évtizedes legendára támaszkodott a férfi védelme során, miszerint létezik egy ismeretlen gyilkos, aki Halloweenkor méreggel megtűzdelt cukorkát osztogatott a gyerekeknek. 

O’Bryan ügye és a következő tárgyalásai országos figyelmet kaptak és a sajtó a férfit „The Candyman”-nek nevezte. 

Candy Man, CandyMan
O'Bryan az ítélehozatal után.
Fotó: Profimedia

A gyilkos apa következő tárgyalását 1975. június 3-án tartották, ahol 46 perc ítéletet hoztak a férfi ellen. Ronald O’Bryant bűnösnek találták fia meggyilkolásának ügyében és halálra ítélték. A férfi felesége az ítélethirdetés után azonnal beadta a válókeresetet, majd később újra férjhez ment és újdonsült férje örökbe fogadta lányát, Elizabethet. 

Roland O’Bryan első kivégzésének a dátuma 1980. augusztus 8-a volt, de férfi ügyvédje a végrehajtás felfüggesztését kérte, amit a bíróság elfogadott. A második időpontot 1982. május 25-re tűzték ki, de ezt is elhalasztották, Michael McSpadden bíró a harmadik kivégzés időpontját 1982. október 31-re, a gyilkosság nyolcadik évfordulójára tűzte ki, és felajánlotta, hogy személyesen viszi O'Bryant a halálkamrába, azonban a Legfelsőbb Bíróság ismét elhalasztotta a kivégzést, hogy lehetőséget adjon O’Bryan-nek fellebbezést benyújtani egy új eljárás megkezdése érdekében. 

A kivégzés utolsó dátuma 1984. március 31-e volt. O’Bryan ekkor negyedjére is halasztást kért, mert szerinte a méreg injekció, kegyetlen és szokatlan büntetés. 

  • A bíró március 28-án elutasította a kérelmet, így 1984. március 31-én nem sokkal éjfél után, Roland O’Bryant méreg injekcióval kivégezték a Huntsville-i börtönben. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!