Megcsípte egy szúnyog, belehalt a férfi a rejtélyes betegségbe

Vágólapra másolva!
Egy connecticuti férfi hétfőn meghalt - öt évvel azután, hogy egy fertőzött szúnyog megcsípte, miközben kertészkedett a háza hátsó kertjében.
Vágólapra másolva!

 Ahogy az Origo is beszámolt róla, van egy szúnyogok által terjesztett betegség, ami influenzaszerű tünetekkel kezdődik és az esetek 30%-ban halálos. A 49 éves Richard Pawulski a keleti ló-encephalitis vagy más néven keleti lovak agyvelőgyulladása (EEE) szövődményeibe halt bele, egy olyan halálos betegségbe, amely közel egy évtizede nem okozott halálesetet New York államban. A szúnyogok által terjesztett keleti ló-encephalitis egy ritka, de 

súlyos betegség, amely az agyat támadja meg, gyors fizikai leépülést és élethosszig tartó fogyatékosságot okoz - ha nem halunk bele előbb.

A férfi családja elmondta, hogy Richard 2019 augusztusában hirtelen megbetegedett, miután a család kertjében kerti munkát végzett. Alig egy nappal azután, hogy egy furcsa szúnyogcsípést talált a testén, Richard erős fejfájásra panaszkodott, és sárga epét kezdett hányni.Richard kórházba került és műteni kellett, hogy enyhítsék az fejében lévő duzzanatot, de a műtéti komplikációk csak súlyosbították a helyzetet, és a férfi két hónapra kómába esett. Az orvosok eleinte értetlenül álltak a hirtelen állapotromlás előtt. 

Csak akkor jöttek rá az orvosok, hogy Richard is a vírus áldozata lehet, amikor az államban más EEE-esetek is felbukkantak. 

Abban az évben összesen négy eset volt Connecticutban - akkoriban Richardot az egyetlen túlélőként dicsérték, bár alig élte túl a kezdeti kiújulást. Richard az elmúlt öt évet kórházakban és idősotthonokban töltötte. Egyes napokon Richard azt sem tudta, milyen évet írunk, vagy hol van. A halála előtti napokban elmondta a feleségének és a lányának, hogy szereti őket.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint az EEE megbetegedések mintegy 30%-a halálos kimenetelű. Ez egy ritka, de súlyos betegség, amely fertőzött szúnyogok által terjed az emberre, és némi hasonlóságot mutat olyan, más szúnyogok által terjesztett betegségekkel, mint a dengue-láz és a nyugat-nílusi vírus. A keleti ló-encephalitis ellen nincs vakcina - írja a NY Post.

Korábban arról is írtunk, hogy az elmúlt évtizedekben egyre több veszélyes szúnyogfaj jelent meg Európában, amelyek súlyos közegészségügyi kockázatokat hordoznak magukban, csípésük fájdalmas és számos betegség hordozói.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!