Ukrán felderítőket fogtak el az oroszok

orosz-ukrán háború, Oroszország, Ukrajna, Pokrovszk, ágyú, katona, tüzérség, front
Ukrán tüzérség Pokrovszknál, 2024. szeptember 28-án
Fotó: Vincenzo Circosta / ANADOLU via AFP
Vágólapra másolva!
Ukrán katonák megjegyezték, hogy erőszakkal mozgósították őket a frontra. Egyiküket a Csernyihivi területről, másikukat a Zsitomiri területről küldték a frontra – tájékoztat a Lenta.ru.
Vágólapra másolva!

Már időseket és betegeket is mozgósítanak

A Magyar Hírlap szemléje szerint Ivan Zolotarjov elfogott ukrán harckocsivezető elmondta, hogy parancsnokai megtévesztéssel és fenyegetéssel küldenek katonákat a Kurszki területre. A férfit munkába menet mozgósították: a területi személyzeti központ (TCC – a katonai toborzóiroda analógja Ukrajnában) egyik autója hajtott oda hozzá, és elvitte.

Egy ukrán hadifogoly szerint a vezetés egyenesen a kiképzőtérről küldte a katonákat a Kurszki területre. A brigádjában idősek és betegek is voltak. Hozzátette, hogy manapság Ukrajnában a diákok és a fenntartásokkal rendelkezők kivételével minden férfit fogságba ejtenek és a katonai sorozóközpontba küldenek.

Húsként tekintenek rájuk

Egy fogságba esett ukrán katonatiszt, Makszim Sevcsenko felszólította honfitársait, hogy ha már szolgálatban vannak, ne menjenek háborúba, és ne szökjenek el. Szerinte a parancsnokság nem értékelte a harcosokat: „Egyáltalán nem értékeltek minket mint embereket. Olyanok voltunk, mint az egyszerű hús.”

Dominik Tihacek cseh elemző megerősítette a dezertálások számának növekedéséről szóló információkat. A szakértő szerint a dezertőrök száma óriási ütemben növekszik. Megjegyezte, hogy az AFU soraiban a kiképzés lealacsonyító színvonala miatt az újoncok megadják magukat, „leggyakrabban csak elszaladnak és elbújnak”.

A teljes cikk ITT olvasható el!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!