Vietnámban is veszélybe került a kávétermés, miután lecsapott a Trami trópusi vihar

Vágólapra másolva!
Most különösen érdemes kávét vásárolni, hiszen a termés Brazília után Vietnámban is veszélybe került. A délkelet-ázsiai ország középső fennsíkján található Gia Lai és Kon Tum tartományokban súlyos felhőszakadások okoznak károkat; a helyi meteorológiai hivatal szerint szombat óta egyes helyeken már 160 milliméternyi eső hullott. Vietnám a világ legnagyobb robusta kávétermelője, és a globális robustatermés egyharmadát innen exportálják.
Vágólapra másolva!

A trópusi Trami vihar épp a kávészüret megkezdésekor érte el Vietnám kulcsfontosságú régióinak egy részét – áll a Bloomberg híradásában.

Az időjárási viszontagságok kíméletlenül sújtják Vietnámot 

A Gia Lai és Kon Tum tartományokra zúduló esőzés mellett a vietnámi kávétermesztőknek továbbra is októbertől áprilisig tartó szüreti szezonjukban kell helytállniuk. Trinh Duc Minh, a Dak Lak tartományban található Buon Ma Thuot Kávé Szövetség vezetője, (ahol a legnagyobb kávéültetvények találhatóak) arról tájékoztatott, hogy 

jelenleg is folynak a felmérések az esőzések hatásairól, azonban mindössze a gazdaságok 7%-a kezdhette meg a szüretet.

A Trami vihar vasárnap érte el a partot Da Nangtól északra, röviddel azután, hogy súlyos pusztítást okozott a Fülöp-szigeteken, ahol áradások és legalább 116 haláleset következett be. Vietnám ezenkívül még mindig próbálja kiheverni a Jagi szupertájfun szeptemberi rombolását is, amely északon elpusztította a rizsföldeket és súlyos károkat okozott az energetikai infrastruktúrában.

kávé
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Algi Febri Sugita/NurPhoto

A vietnámi kávészövetség a múlt héten 27 millió zsákos termést jelzett előre a 2024–25-ös szezonra, ami enyhén elmarad az amerikai mezőgazdasági minisztérium 28 millió zsákos becslésétől.

Vietnám a világ vezető robustatermelője, a globális robustatermés harmadát adja. Ebből a kávéfajtából elsősorban instant kávékat és eszpresszót készítenek. Korábban már írtunk róla, hogy tovább szűkült a robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyeztette a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban.

A Trami múlt csütörtökön csapott le a Fülöp-szigetekre, majd Délkelet-Ázsia belseje felé haladva Vietnám partjait is elérte, ahol éjszaka trópusi viharrá enyhült.

A kávétermelés nehézségei világszerte érezhetők; Brazíliában, a legnagyobb kávétermesztő országban is rendkívüli szárazság veszélyezteti a termést, amely globálisan jelentős hatással lehet a kávéellátásra - számolt be róla a Világgazdaság.

kávé
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP

Pár napja arról is beszámoltunk, hogy nyolcvanegyre emelkedett a Fülöp-szigetekre csütörtökön lesújtó Trami trópusi vihar okozta áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma.

A szokásosnál jóval intenzívebb viharokat hozhat az Atlanti-óceán felett az idei nyár. A 2024-es hurrikánszezon erősségére már kiadták a figyelmeztetést. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, melyek voltak a történelem legnagyobb hurrikánjai.

Szeptemberben arról is írtunk, hogy irtózatos pusztítást végzett Vietnámban a világ második legerősebb tájfunja, a Jagi. A Jagi tájfun az elmúlt évtized legerősebb tájfunja volt.

A hatósági jelentések szerint a vietnami fővárosban, a 8,5 millió lakosú Hanoiban 2008 óta nem tapasztalt árvíz pusztított. A régióban több millió háztartás és számos vállalat, illetve ipari központ maradt áram nélkül, a vihar okozta áradások az ország élelmiszerellátásában létfontosságú mezőgazdasági területeken is jelentős kárt okoztak. 

Összeomlott egy híd is a szupertájfun miatt.

A szélereje óránkénti 149 kilométerre mérséklődött, amikor Vietnámban elérte a szárazföldet, míg egy nappal korábban még 234 kilométer/órás szelet mértek a dél-kínai Hajnan szigetén.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!