A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A világ vezetői így reagáltak a Robert Fico elleni súlyos merényletre

robertfico
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök és uniós vezetők mellett a NATO főtitkára is elítélte a Robert Fico elleni merényletet.
Vágólapra másolva!

A világ vezetői elítélték a Robert Fico elleni súlyos merényletet, a szlovák miniszterelnök állapota válságos.

Vlagyimir Putyin: Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem

Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség - olvasható a Kreml honlapján szerdán közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban.

Tisztelt elnök asszony, megrökönyödéssel értesültem a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről. Erre a szörnyű bűncselekményre nem lehet semmilyen mentség

- áll a táviratban.

Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat

- írta Putyin. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek, hozzátéve, hogy a merénylő célja nem világos. Ezt Oleg Oszipov, Medvegyev tanácsadója közölte a  RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Fico támadója

Uniós vezetők és a NATO főtitkára is elítélte a lőfegyveres támadást

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO főtitkára is elítélte a Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerdán, lőfegyverrel elkövetett merényletet.  

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát. Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: 

határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást. 

Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát, mint legértékesebb közjavat, és nincs helyük a társadalmakban - jelentette ki. 

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. 

Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat

- fogalmazott Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. 

A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban

- tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. "Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Olaf Scholz német kancellár megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírét, gyáva tettnek nevezte azt, és hangsúlyozta, hogy "az európai politikában nincs helye az erőszaknak".

Karl Nehammer osztrák kancellár leszögezte: "a mi demokráciánkban nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak".

A merénylet előtti pillanatok

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya nevében kijelentette, hogy elítélik az erőszak minden formáját, valamint a demokrácia és a szabadság elvei elleni támadásokat. "Megdöbbentett a szlovák miniszterelnök elleni szörnyű támadás. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmainkban" - kommentálta a merényletet Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Luís Montenegro portugál miniszterelnök "a politikai erőszak elfogadhatatlan és barbár cselekedetének" nevezte a támadást, és kifejezte szolidaritását hivatali kollégájával.

Mette Fredericksen dán miniszterelnök is határozottan elítélte és félelmetesnek nevezte a merényletet.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint egy megválasztott vezető elleni merénylet egyben támadás a demokrácia eszméje ellen is.

Edgars Rinkevics lett államfő kijelentette: "az erőszak teljességgel elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen politikai vagy egyéb nézeteltérésről". A merénylet alapos kivizsgálását sürgette, és mielőbbi felépülést kívánt Ficónak.

Gitanas Nauseda litván államfő úgy vélte, hogy az ilyen erőszakos cselekedetekkel szemben zéró toleranciát kell alkalmazni. 

"Határozottan elítéljük a brutális és meggondolatlan támadást Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen" - írta az X közösségi portálon tett bejegyzésében Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke.

A fehérorosz külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben ítélte el a merényletet. A tárca hangsúlyozta, hogy "a politikusok és tisztségviselők elleni támadásoknak és erőszaknak nincs helye a 21. században, bármilyen céllal is kövessék el azokat". Minszk mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!