Anglia
ÉLŐ
Svájc

Nyíltan világháborút provokál az uniós védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Észtország védelmi minisztere a közösségi oldalán arról ír, hogy a több lőszer és a hatékonyabb légvédelem mellett Ukrajnának orosz területeken lévő katonai célpontokat kellene támadnia.
Vágólapra másolva!

A lőszer és a légvédelem mellett két dolog segíthet Ukrajnának abban, hogy elérje a fordulópontot a háború megnyeréséhez: Az ukrán harcosok kiképzésének növelése, valamint hogy Ukrajna csapást mérhessen katonai célpontokra Oroszországban

– írta a közösségi oldalán Hanno Pevkur.

Kaja Kalla, Észtország miniszterelnöke korábban kijelentette, hogy a gyengeség provokálja Oroszországot, nem az erő. A balti ország korábban azt is hangoztatta, hogy az ukrajnai erők kiképzésének segítése saját területén – ellentétben Európa más részeivel nem lenne eszkaláció

Már vannak olyan országok, amelyek saját kockázatra helyben képezik ki az ukrán erőket 

– mondta Kallas. A kormányfő ezt annak ellenére jelentette ezt ki, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz vezérkar többször is leszögezte: ha nyugati katonák jelennek meg Ukrajnában az orosz–ukrán háborúban, az egyenlő lenne egy világháború kirobbanásával - írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt napokban több cikk is megjelent a nemzetközi sajtóban arról, hogy Észtország katonákat küldhet Ukrajnába. Az EU-tagország, vele együtt a NATO ezáltal belekeveredhet az orosz–ukrán háborúba. Tallinn tervei között szerepel, hogy nem harci tevékenységet átvéve kiváltsanak ukrán erőket, amelyek így a frontra mehetnek.

Rusztem Umerov (L) ukrán védelmi miniszter kezet fog Hanno Pevkur észt védelmi miniszterrel.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az észt hadsereg már hónapokkal ezelőtt belső megbeszéléseket folytatott arról, hogy csapatait Nyugat-Ukrajnába küldheti, távol a frontvonalaktól, hogy átvegyenek néhány nem harci küldetést, hogy felszabadítsák az ukrán csapatokat. 

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Ahogy az Origo beszámolt róla orosz területet is támadhatnak az ukránok lengyel fegyverekkel. Árampánik Ukrajnában: nincs elég energia, emelik a rezsidíjakat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről