Anglia
ÉLŐ
Svájc

Oroszország bejelentette: végzetes következményekkel jár az amerikai döntés

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank, Kelet-Ukrajna
Orosz harckocsi az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén 2024. április 4-én
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak „végzetes következményekkel” kell szembenéznie, ha hagyja, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használjon oroszországi célpontok elleni támadásra - írta meg a Breitbart.
Vágólapra másolva!

Rjabkov amerikai tisztviselők azon pénteki kijelentéseire reagált, amelyek szerint Joe Biden elnök állítólag engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy bizonyos helyzetekben az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjon. Pontosabban az ukránok engedélyt kaptak arra, hogy Oroszországon belül – kizárólag Harkov környékén – csapást mérhessen az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel.

Az elnök a közelmúltban arra utasította a csapatát, hogy biztosítsák, hogy Ukrajna legyen képes amerikai fegyvereket bevetni Harkovban, s hogy Ukrajna csapást tudjon mérni az őket támadó vagy támadni készülő orosz erőkre

 – mondta az egyik amerikai tisztviselő.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette Biden döntését, ugyanakkor hozzátették, hogy az Egyesült Államok politikája az ATACMS rakéták vagy nagy hatótávolságú fegyverek Oroszországon belüli használatának tilalmával kapcsolatban változatlan maradt.

Németország pénteken szintén engedélyt adott Ukrajnának arra is, hogy fegyvereit orosz célpontok ellen használja Harkiv védelmére. Hollandia, Finnország és Lengyelország pedig támogatását fejezte ki, hogy Ukrajna megvédhesse magát az orosz területről indított támadásokkal szemben, ahogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Dánia szintén jóváhagyta, hogy Ukrajna lőheti oroszországi katonai célpontokat a Koppenhágából átszállított, negyedik generációs F-16-os többcélú vadászgépekkel. 

Rjabkov hétfőn válaszolt az amerikai lépésre, szerinte „végzetes következményekkel” nézhetnek szembe, ha hagyják, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használjon Oroszország ellen. Majd azt tanácsolta az amerikai tisztségviselőknek, hogy 

„fordítsák idejük egy részét - amit a jelek szerint valamilyen videojátékkal töltenek, a könnyelműségüket látva - arra, hogy részletesen tanulmányozzák a Putyin által elmondottakat”.

- idézte az orosz külügyminiszter-helyettes véleményét a Breitbart

Rjabkov emlékeztetett,  Vlagyimir Putyin „nagyon fontos figyelmeztetést adott ki, melyet a legnagyobb komolysággal kell kezelni”. Mint ismert, az orosz elnök május 28-án óva intett az orosz területet célzó nyugati fegyverek bevetésétől. „Nagy a veszélye annak, hogy súlyos következményei" lesznek ennek. Európában, különösen a kisebb országokban, el kell gondolkodni azon, hogy mivel játszanak. Nem szabad elfelejteniük, hogy ezek nagyon gyakran kis területű és nagyon sűrűn lakott államok" 

Az orosz elnök az üzbegisztáni Taskentben tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Komoly tényezőről van szó, amelyet szem előtt kell tartaniuk, mielőtt arról beszélnének, hogy Oroszország mélységi területére csapást mérjenek" - folytatta. 

Ez az állandó eszkaláció súlyos következményekkel járhat. 

- tette hozzá, utalva arra, hogy megengedik Ukrajnának, hogy oroszországi célpontok ellen használja fegyvereit.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről