A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Rengeteg áldozata van a Kínában tomboló ítéletidőnek

hídomlás, Kína, Sichuan, árvíz, halálos áldozat
Fotó: AFP/ WANG XI
Vágólapra másolva!
Legalább 25 áldozata van a heves esőzéseknek Kínában, sok embert jelenleg is keresnek a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A mentők hétfőn több tucat eltűnt után kutattak, miután a heves esőzések hirtelen áradásokat és hídomlást okoztak Kína különböző térségeiben. A katasztrófa eddigi adatok alapján legalább 25 ember életét követelte - számolt be az eseményekről az AbcNews. 

hídomlás, Kína, Sichuan, árvíz, halálos áldozat
Ítéletidő tombol Kína több tartományában is
Fotó: WANG XI / AFP/ WANG XI

Szombat éjszaka Szecsuán délnyugati részén villámáradás csapott le egy falura. A mentők szerint 10 ember meghalt, és további 29 eltűnt. 

A napok óta tartó heves esőzések felduzzasztották a Hanyuan megyei Hszinhua falut átszelő folyót. A víz 40 házat sodort el a helyi média szerint, miközben hidakat döntött le és utakat vágott el.

hídomlás, Kína, Sichuan, árvíz, halálos áldozat
A mentők jelenleg is tucatnyi eltűnt után kutatnak
Fotó: WANG XI / AFP/ WANG XI

Pénteken az északnyugati Senhszi tartományban több autó is egy folyóba zuhant, amikor egy autópálya-híd egy része összeomlott, és a CCTV állami műsorszolgáltató hétfőn legalább 15 halálos áldozatról számolt be. 

A híd egy része gyakorlatilag "kipattant" és közel 90 fokos szögben behajlott az alatta hömpölygő folyóba.

A mentők szombaton közölték, hogy körülbelül 20 autó és 30 ember tűnt el.

A híd összeomlása komoly kérdéseket vetett fel az elmúlt évtizedekben gyorsan kiépült kínai közúti és hídinfrastruktúra biztonságával kapcsolatban. Egy hasonló baleset májusban Guangdong tartományban 36 ember életét követelte. A heves esőzések és az áradások különleges veszélyt jelentenek a hegyi utakra és az autópálya hidakra az erózió, a törmelékáramlás, valamint a földcsuszamlások miatt.

Idén nem ez az első alkalom, hogy az ítéletidő komoly problémát okoz Kínában. Áprilisban körülbelül hatvanezer embert kellett evakuálni otthonaikból Kuangtungban, a heves esőzések miatt. Júniusban pedig szintén katasztrófát okozott az ítéletidő, több ember is meghalt.

Az éghajlatváltozással a világ valószínűleg egyre több szélsőséges időjárási és éghajlati eseménnyel néz majd szembe, mint például a rekord hőség és az extrém csapadék mennyiség. Idén május első öt napján 70 országban vagy területen dőltek meg hőrekordok.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!