Sokan vannak, akik már hetekkel a szilveszteri mulatság előtt rettegnek az új év első napját vagy akár napjait "színesítő", testet-lelket egyaránt kifacsaró másnaposságtól.
A másnaposság tüneteinek enyhítésére többféle "tuti" recept létezik, de a megoldás kulcsa legtöbbször egyénenként változik.
A legismertebb "a kutyaharapást szőrével" megoldás. Többen esküsznek arra, hogy macskajaj ellen az egyedüli gyógyszer, ha fájdalmunkra egy pohár sört, esetleg kupica páinkát "dobunk be". Ennek persze az a nagy veszélye, hogy a másnapos egyén nem áll meg a fájdalomcsillapítás szintjénél, és újra a mámor rögös útjára téved.
Mások szerint csakis a házi koszt segít. Nem egyszer olvassuk regényekben és novellákban, hogy az italozással eltöltött éjszaka után egy jó kis zsíros tyúkhúsleves csodákat képes művelni a meggyötört gyomorral és a megkínzott lélekkel egyaránt.
Megkérdeztünk egy szakértőt is, hogy mi az orvostudomány jelenlegi álláspontja másnapos-ügyekben.
- Először is azt kell tisztáznunk - mondja Boros Szilvia doktornő -, hogy berúgás és berúgás között óriási különbségek lehetnek. Ez természetesen főleg az ital mennyiségétől függ.
Kevés híg alkoholos itóka - mint például egy deci bor vagy egy pohár sör - csupán az étvágyat fokozza, kóros elváltozást nem okoz az idegrendszerben sem. Más a helyzet, ha közepes mennyiségű alkoholos italt fogyaszt valaki - egy üveg bort vagy három-négy korsó sört. Ilyen esetben a mozgás szabálytalanná válik, önkritikánkat fokozatosan elveszítjük, vidámak és bőbeszédűek leszünk. És persze egészen más a helyzet akkor, ha igen sok alkoholt fogyasztunk - mondjuk három liter bort vagy négy liter sört, esetleg fél liter pálinkát. Ilyenkor a mély kábulat vagy az eszméletvesztés is szóba jöhet. Másnap azért vagyunk rosszul, mert az alkohol frontális támadást indít agyunk ellen, kiszárít bennünket. Az alkoholból sav képződik szervezetünkben, s nekünk arra kell vigyázni, hogy olyan ételeket, italokat fogyasszunk utána, amelyek e savas hatást semlegesíteni tudják. Így aztán a másnaposok étrendje "lúgosító" fogásokból kell álljon. Ide tartoznak a zöldségfélék, kivéve a zöldborsót, a lencsét és a szárazbabot, melyektől óvakodjék minden macskajajos! Fogyasszunk sok gyümölcsöt, de almát, narancsot és citromot ne, mert ezek szintén savasító hatásúak. Nagyon ajánlom a tejtermékek fogyasztását és a gabonaféléket. Könnyen emészthető, nem zsíros, nem fűszeres ételeket érdemes ilyenkor enni, hiszen a gyomrunk még éppen csak lábadozik. A cukros ételektől szintén tartózkodjunk.
Mivel a szervezetünk kiszáradt, nagyon fontos a folyadékpótlás. Természetesen azok a italok a legmegfelelőbbek, amelyek sem cukrot, sem szénsavat nem tartalmaznak. Igyunk tejet vagy szénsavmentes ásványvizet. A másnapos ember legbőszebb ellenségei a torták, a sütemények, a különféle édességek, a kenyérfélék és a zsíros húsok. Ezek elől újév délelőttjén célszerű messze futni. Ami a gyógyszereket illeti: mánsapos ember, ha lehet, ne tömjön magába mindenféle csodaszereket és csodaporokat. Ha nagyon fáj a fejünk, kapjunk be egy aszpirint. Végül azért jegyezzük meg azt is, hogy nincs két egyforma ember, így aztán - orvostudomány ide vagy oda - egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy míg az egyik a tejtől tér magához másnaposságából, a másik a korhelylevestől, a harmadik viszont a pálinkától.
Hogyan előzhetjük meg a súlyos alkoholos állapot kialakulását - gyakorlati tanácsok
Az alkohol, kivált nagy mennyiségben kisebbfajta mérgezést okoz, mely másnap hányingert, fejfájást, általános rossz közérzetet hoz magával. A másnaposság tünetei tulajdonképpen az alkoholbetegek elvonási tüneteivel azonosak, azoknak felelnek meg.
Az alkohol hatására a véredények kitágulnak (ellazulnak), egy darabig javul a szervezet keringése. Ezért is érezzük, hogy melegünk van. Ha még többet iszunk, az erek még jobban kitágulnak, akár fájdalom és akaratlan idegrendszeri aktivitások, mozgások is jelentkezhetnek. Az alkohol vízhajtó hatású, így kiszárad a szervezet. A fejfájást is az agyhártyák kiszáradás miatti "összehúzódása" okozza. A szeszben található toxinok, kémiai vegyületek, képződő savak irritálják a gyomrot, hányingert okoznak. Bizonyos fajta alkoholfélék gyakrabban okoznak kellemetlen tüneteket a lepárlás során bennük keletkező kémiai anyagok miatt. Ilyenek a sötét színű alkoholos italok; a brandy, a portói, a vörösborok. A pezsgővel - és bármely szénsavas itallal - azért kell óvatosnak lenni, mert a szénsav felgyorsítja az alkohol felszívódását a véráramba.
Aki átesett már párszor egy kiadósabb macskajajon, és ismeri saját szervezetét, az óvatosabban és felkészülten koccint az év utolsó hajnalán is. Ha néhány alapvető szabályt sikerül betartani, akkor a látványosabb és fájdalmasabb lerészegedés minden bizonnyal megelőzhető.
Ha eljön a másnap
Ha "elszalad a ló", akkor a legfontosabb az, hogy a tüneteket enyhítsük, már amennyire lehetséges.
Néhány különleges helyi specialitást és ősi receptet is tudunk ajánlani a másnaposság kezelésére.
H. A.