Madarak nyomában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A légi utazás kényelmes, a jegyárak is elfogadhatók, és egészen távoli úti célokat is elérhetünk pár óra alatt. A repülésnek a vele járó izgalmak mellett más, egészségre gyakorolt hatása is van. Több utas küszködik olyan tünetekkel, melyek többórás repülés alkalmával jelentkeznek. Vizsgálatok szerint a hosszabb utakra repülők kilencven százalékánál jelentkeznek a "jet lag" tünetei különböző mértékben.
A "jet lag" nehezen lefordítható kifejezést használjuk annak az állapotnak a megnevezésére, amikor egy-egy hosszabb repülőút után kisebb rosszullét, spicces állapothoz hasonló fáradtság jelentkezik, különösen akkor, ha egy másik időzónába mentünk át.
A jet lag tünetei nagyon különbözőek lehetnek, de általában jellemző, hogy egész nap álmosak, fáradtak, ingerlékenyek vagyunk, nehezen tudunk koncentrálni, fáj a fejünk, esetleg álmatlanság lép fel, és a végtagok megduzzadnak, ödémásak lesznek. A tünetek lehetnek enyhébbek vagy komolyabbak is, és előfordulhat az is, hogy gyakran repülőknél egyre súlyosabb formában jelentkeznek.
Az, hogy hány időzónán repülünk keresztül, és így mennyi lesz az időeltolódás, befolyásolja a jet lag kialakulását. Kutatások kimutatták, hogy már háromórás időeltolódás is jelentős kellemetlenségeket okozhat, ugyanakkor, ha ugyanolyan távolságot utazunk be zónán belül, észak-déli irányban, akkor nem lépnek fel a tünetek.
Az időzónak átlépése felborítja szervezetünk normál ritmusát, zavarokat okozhat biológiai óránk működésében. A cirkadián ritmus - biológiai óránk működése - a hipotalamusz által nagyon pontosan beszabályozott működés. Ez a működés állandó ciklusok váltakozására épül, melyek alapja a nappal és az éjszaka váltakozása. Amikor másik időzónába lépünk, a megszokott, beszabályozott napi ritmus felborul, így elvész az egyensúly, ez pedig testi tüneteket okoz. A cirkadián ritmus helyreállásához az átlépett időzónák számától és így az időeltérés mértékétől függően több napra is szükség lehet.

A jet lag kialakulásban fontos szerepet játszhatnak a repülés sajátos fizikai tényezői is, melyek jellegzetes tüneteit sokan ismerik:

A rágógumizás nyomáskiegyenlítő hatású

Amikor a repülőgép elér egy bizonyos repülési magasságot, állandó lesz a repülőgépben a nyomás, melyet igyekeznek állandó értéken tartani, de így is eltér a "normális" földi viszonyoktól. A szokatlan nyomásviszonyok a ritkán repülőknél és azoknál, akik nem szoktak hozzá pl. a magashegyi túrákhoz, letargiát, füldugulást, a végtagok duzzanatát okozzák.

Rossz levegőminőség

A repülőgép levegője általában rendkívül száraz, a páratartalom 1-10 százalék között mozog. Ez a szervezet kiszáradásához vezethet. A száraz levegő miatt kiszárad az orr és a száj nyálkahártyája, torokfájás, köhögés léphet fel, és könyebben fázunk meg vagy betegszünk meg, ha esetleg fertőző beteg van a gépen. Ezért is kell mindig elfogadni, ha itallal - vízzel! - kínálnak bennünket az utaskísérők.

A repülésre fel kell készülni

Minél rosszabb állapotban száll fel valaki a repülőre, annál valószínűbb, hogy a repülés alatt és után kellemetlenségei lesznek; a másnaposság, a kialvatlanság, a leromlott egészségi állapot, egyes krónikus betegségek esetén nem ajánlott repülőre szállni. A terhesség utolsó hónapjában nem szívesen repítik a kismamákat a légitársaságok.
A jet lag igazából nem gyógyítható, de van néhány módszer, mellyel csökkenthető a tünetek súlyossága, illetve megelőzhető kialakulásuk:

  • Repülés alatt ne fogyasszunk alkohol- és koffeintartalmú italokat. Ezek vízhajtók, így növelik a szervezet vízveszteségét és a kiszáradás kockázatát. Az alkohol emellett tompítja az érzékeket, és az utazáskor fellépő fáradtságérzést is növeli.
  • Állítsa be óráját már a repülés elején abba az időzónába, ahová utazik. Ez abban segít, hogy gondolatban már megérkezése előtt hozzászokhasson az "új időszámításhoz".
  • Hosszú, tengerentúli repülésekkor próbálja megtartani napi ritmusát. Amikor eljön az ideje, kapcsolja le az olvasólámpát, húzza le az ablakárnyékolót, használjon füldugót, szemmaszkot, lehetőség szerint teremtsen éjszakai körülményeket. Az erős fény, az éjjeli világosság nagyon megzavarja biológiai óránkat. Ha repülője az érkezés helyi ideje szerint kora reggel érkezik, mindenképpen próbáljon meg a repülés alatt aludni.
  • Viseljen kényelmes ruhát és cipőt. Repüléskor bedagadhatnak végtagjai, ekkor és egyébként is kényelmesebb egy szellősebb ruha, mint egy szoros nadrág vagy cipő.
  • Pihenje ki magát repülés előtt, kevésbé fogja megviselni az út és a más időzónára való átállás. Amikor visszatért, akkor is jobb, ha egy napot pihen, mielőtt ismét munkába áll.
  • Lehetőség szerint a repülőn is mozogjon, sétáljon néha. Végezzen nyújtógyakorlatokat (ezeket ülve is lehet), így megmarad a jó keringés, kevésbé dagadnak be lábai, és nem fárad el annyira.
  • Igyon sok folyadékot - vizet, gyümölcslevet! Így biztosan nem fog kiszáradni a torka, nem fog megfázni, nem fog fájni a feje.

Ha a repülő megérkezésekor a célállomáson reggel van, igyekezzen fennmaradni. Próbálja meg kitolni a lefekvés idejét addig, amikor ott elérkezik az éjszaka, a lefekvés ideje. Sokkal jobban fog aludni, kevésbé fogja megviselni az időeltolódás, mint azokat, akik megérkezésük után nappal szundikálnak egy kicsit.
A jet lag kezelésére kísérletek folynak melatonintartalmú szerrel, mely az alvási ritmust szabályozza. Egyes kutatások szerint a melatonin hatásosnak bizonyul a jet lag tüneteinek enyhítésében, de a hormon alkalmazásakor fellépő mellékhatásokat még nem sikerült tökéletesen tisztázni.
A jet lag kezelésnek másik módja a fényterápia. Ekkor mesterséges fénnyel "edzik" a páciens biológiai óráját, illetve természetes fény megvonásával kezelik, így a szervezet órája előre- vagy vissza is állítható.

Ajánlat

Jet lag oldal
Részletes információ a betegségről, tünetekről, megelőzésről. Itt olvashatnak mindenféle repüléssel kapcsolatos témáról, így a repüléstől való félelemről is. Healthy Flying with Diana Fairechild.

Jet lag diéta
Az amerikai Argonne National Laboratory kutatói olimpikonok számára fejlesztették ki azt a speciális diétát 1982-ben, amelyet három nappal az utazás előtt kell elkezdeni, és amellyel megelőzhető a jet lag tüneteinek többsége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről