Az ételmérgezések okait elemző
statisztikai adatok szerint a legtöbbször a
baromfiból vagy tojásból készített
ételek miatt kerül sor
szalmonellafertőzésre.
Ezért különösen fontos, hogy a nyers
csirkehúst nagyon óvatosan kezeljék, és
már a vásárlást követően gondosan
különítsék el más
élelmiszerektől. Hasonlóan nagy figyelemmel kell
kezelni a tojás tárolását és
főzését, kisgyermeknek, idős, beteg embernek
csak nagyon alaposan megsütve vagy főzve adható
tojás.
A három legfontosabb szabály a
szalmonellafertőzés megelőzésében:
- az általános tisztaság,
- a hűtés, amely megállítja a szalmonella
baktériumok szaporodását,
- végül az alapos sütés-főzés,
amely elpusztítja azokat.
Akik további részletekre kíváncsiak,
küldjenek saját névre megcímzett és
felbélyegzett közepes nagyságú
válaszborítékot a
Telefondoktor 1390 Bp. Pf. 173. címére.
A borítékra írják rá:
ételmérgezés.
A Telefondoktor éjjel-nappal hívható a 317-2111 -es számon.