A csokoládé olyan kémiai alapanyagokat tartalmaz, amelyek megtalálhatók a vörösborban és a zöld teában is. Serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást és egyéb egészségügyi előnyöket is létrehozhat - jelentették be a kutatók a washingtoni Nemzeti Tudományos Akadémián.
Dr. Norman Hollenberg, a Harvard Egyetem orvosi karának professzora a Panama partjai mellett lévő szigeteken élő kuna indiánok körében végzett felmérést, akik elszigetelten élnek a külvilágtól. Annak ellenére, hogy ételeik igen magas sótartalommal rendelkeznek, vérnyomásuk mégis normális. Ez összefüggésben van azzal, hogy hatalmas mennyiségű kakaót fogyasztanak, amelyet ők maguk termesztenek.
A professzor azt is megfigyelte, hogy amikor a kuna indián a városba költözött, és a kereskedelemben kapható kakaót kezdte fogyasztani, amely az illető kémiai anyagból kevesebbet tartalmaz, akkor a vérnyomása is növekedett. Hollenberg elmondta, hogy a kutatás kezdeti fázisában már kimutatták, hogy a kakaó segíti a véráram agyba és a végtagokba való jutását, ami nagy segítség lehet az öregek és a cukorbetegek számára.