Pozitív érzelmek a stresszel és a betegségekkel szemben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hatalmas ismeretanyag áll mögötte, bonyolult, nehezen követhető filozófia, aminek ma általában csak a legfontosabb részét tanítják, hiszen egy egész élet is kevés hozzá, hogy teljes hátterét elsajátítsuk. Az is nehezíti a befogadást, hogy Ázsiában, ahol a jóga kialakult és elterjedt, egész más értékrend és szokások uralkodnak.

A jóga alkalmas bizonyos betegségek végleges megszüntetésére, amelyeken a modern orvostudomány nem tud segíteni, de a megelőzésben is eredményes. Gerincproblémákat, derék- és hátfájást, amely a legtöbb embernél előfordul, általában lehet gyógyítani a jógával. Csökkentheti a depressziót - ami lassan szintén népbetegséggé válik. A jóga pozitív érzelmeket hoz létre - mint sok más sport - de ezt lassú, nyugodt mozgással és meditációval éri el.

futást is beépít

Az alapelem a légzőgyakorlat, a pránájáma, amely lassú mozdulatokból áll. Lazítás és meditáció közben kitisztul a tanítványok feje, a gondolatok kavargása megszűnik. Ekkor a mester általában elkezd beszélni, ázsiai filozófusoktól idéz. Hagyni kell, hogy ezek a szavak eljussanak a meditálók tudatához, és átjárják, átformálják őket. Nem kell elgondolkodni rajtuk.

tartások

Nagyon fontos a légzés és a mozgás egysége. A pozíciók közben összpontosításra, egyensúlyozásra, a mozgással összehangolt levegővételre van szükség. A jógi szinte tudat alatt figyeli a saját testét, és uralja izmait. Hatékonyabb a gyakorlat, ha nem csak tudatosan hat ránk.

A főváros különböző jógaközpontjaiban eltérő árakat lehet fellelni. Deli Károly egy órája négyszáz forintba kerül, egy drágább helyen hatszáz forintot kérnek. Ennél többet nem valószínű, hogy elkérnek egy óráért. Budapesten még érdemes érdeklődni a XIII. kerületi Csani Fitnessnél (telefon: 320-1477) és a Józsefvárosi Sport Club Jógaközpontjánál (telefon: 334-0818). Bár vidéken kisebb a stresszes életmód valószínűsége, a nagyobb városokban mégis egyre több helyen lehet jógázni.

Ajánlat:

Klasszikus jóga

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről