A citrom kiváló kalcium- és vasforrás, C-vitamin-tartalma megkönnyíti a vas felszívódását, ezért vérszegénység, nagy vérveszteség esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani. Bőséges mennyiségben tartalmaz citromsavat, amely kettős hatással van szervezetünkre: a felesleges bomlástermékeket oldja, elősegíti a testünkből való kiürülését, ugyanakkor kivételes regeneráló hatású, az immunrendszerünk aktiválója. A hígítatlan citromlé a legjobb gyulladáscsökkentő, gargarizáló szer torokfájás esetén, antiszeptikus hatása miatt segít leküzdeni a megfázást, köhögést.
Meghűlés esetén érdemes kipróbálni a forró, fűszeres limonádét
Csavarjuk ki 4 citrom levét. 1,2 liter vizet forraljunk fel 10 dkg cukorral vagy édesítőszerrel, 4 szegfűszeggel, fél kávéskanál szegfűborssal, 1 szál fahéjjal. Keverjük össze, és forrón kortyolgassuk.
Hasonlóan jó hatást érhetünk el - főként megelőzési céllal, ha vízzel hígított, frissen facsart citromlébe egy fél kiskanál darált szegfűszeget teszünk.
A citrom fogyasztása rendkívül fontos, hiszen a testünk nem tudja előállítani a C-vitamint, illetve nem képes raktározni azt. Ugyanakkor korlátlanul fogyaszthatjuk a túladagolás veszélye nélkül (mint pl. az A-, D-, E-, K-vitaminoknál), mert a szervezetünk a felesleget egyszerűen kiüríti.
Talán kevéssé ismert a hurutos, náthás betegségek leküzdésének következő módja. A citromot alacsony hőfokon, lassan süssük meg, amíg a külső rétege világosbarna színű nem lesz. (Vigyázat, ha nagy lángon vagy gyorsan sütjük, szétdurranhat!) A sütés következtében enyhe szerves szalicilsav alakul ki, melynek tisztító, verejtékeztető hatása van. Hagyjuk kihűlni, mielőtt fogyasztjuk.
További gyógyhatások
A citrom a benne lévő bioflavin miatt vértisztító hatású, germániumtartalma rákellenes hatást gyakorol, a levében lévő természetes anyagok miatt segít a láz csillapításában, a C-vitamin és a citromban található egyéb anyagok segítik az immunrendszert az interferon termelésében, mely gátolja a vírusok szaporodását. Gyomorégés esetén evés után fogyasszunk el egy pohár citromlevet; természetes koleszterincsökkentő hatású, segíti a zsírok emésztését. Diétához, egészséges étrendhez fogyasszunk frissen facsart citromlével ízesített ásványvizet, amely amellett, hogy remek szomjoltó, az emésztést is elősegíti.
Szépészeti tanácsok
- Tág pórusú bőrünkkel csodát tehetünk, ha egy félbevágott citrommal végigtörölgetjük az arcunkat, majd pár perc után langyos vízzel leöblítjük.
- A herpeszre közvetlenül csöppentett citromolaj enyhíti a kellemetlen tüneteket.
- Körömlakktól besárgult körmeinket citromlébe áztatva fehéríthetjük.