Szeress nyersen!

Vágólapra másolva!
Kerülöd a konyhát, mert inkább görögösen ennél? Salátákat, koktélokat, gyümölcsturmixokat? Nem kell restnek érezned magad. A nyers ételek erősítik az immunrendszert, munkát adnak a fogínynek és a rágóizmoknak, alakcsinosítók és megőrzik bőröd fiatalos sugárzását.
Vágólapra másolva!

Ha nem vagy a nyers ételek fogyasztásához hozzászokva, hasznodra lesz a következő héttipp abban, hogyan építs be több nyerset a mindennapjaidba. A nyers ételek nem csupán vitaminokat, ásványi anyagokat kínálnak, de igazi élvezetet is nyújthatnak számodra.

Gyümölcsturmixok

A turmix - friss gyümölcsből és alacsony zsírtartalmú joghurtból készítve - ravasz, ötletes módja annak, hogy egyszerre többféle gyümölcsöt juttassunk szervezetünkbe. Az ízletes ízkavalkádról nem is beszélve. A kertben megtalálható hagyományos gyümölcsök mellett érdemes kipróbálni az egzotikusabb gyümölcsöket, a mangót, papayát, sárgadinnyét is joghurttal keverve.

Saláták

A saláta az egyik legalapvetőbb nyersétel, de nem szükségszerű, hogy csupán uborkával, paradicsommal és salátalevelekkel legyen teletömve a salátástálad. Pláne nem különböző hizlaló bolti öntetekkel!

Fitt tipp:
- Tedd a salátát érdekesebbé, és kívánatosabbá: reszelj vagy vágj bele édesburgonyát, articsókát, és brokkolit!
- Próbálj kísérletezni a különböző textúrájú zöldségekkel, ízekkel és színekkel, és a megszokott salátából varázsolj valami színes különlegességet.
- A gyümölcsök - alma, körte, szőlő és a citromhéj - érdekes, pikáns ízt adhatnak a megunt zöldségeknek.

Fontos!
A zöldség- és gyümölcsfélékben lévő zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk csak zsiradék jelenlétében tudja hasznosítani. Alkalmasak erre a salátába kevert hidegen sajtolt nyers olajok vagy különböző olajos magvak.

Dzsúszok, koktélok

Ne hámozz meg minden zöldséget, gyümölcsöt, mert van, amelyiket - répa, cékla, paprika, alma - elég csak megmosni. Ezek héjában és közvetlenül az alatt koncentrálódnak a vitaminok és az ásványi anyagok. A citrusfélék fehér héját a bioflavonoidok erőteljes antioxidáns hatása miatt ne távolítsuk el. Ezek szükségesek a C-vitamint felhasználásához, a jobb vérkeringéshez és a bőr üdeségéhez.

Fitt tipp:
A dzsúsz elkészítése előtt 10 kupak vízben oldj fel 1 kupak almaecetet, és ezzel tisztítsd meg a héjastól felhasznált alapanyagokat.

Hideg leves

A levesről elsősorban az jut eszünkbe, hogy a nagy téli hidegben felmelegít, pedig a leves a nagy forróságban képes hűteni is. A hideg levesek felfrissülést nyújtó nyári ételek. Olyan levesek, mint a tradicionális spanyol gazpacho, amiben fokhagymát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és uborkát kevernek össze, azt felöntik, sózzák, fűszerezik, behűtve és átszűrve tálalják, vagy a többek által ismert ezerféle módon elkészíthető uborkaleves vagy céklaleves gyakran tartalmaznak többféle nyers zöldséget.

Fitt tipp:
Hideg levessel is pótolhatod az elveszett folyadékot.

Nyers ropi

Forrás: [origo]
Garantáltan fogyókúrás ropi


Fitt tipp:
Zöldségekből készíts ropiszerű rudacskákat, egy tányéron tedd azokat az asztalodra, és rágcsálj délelőtt, délután, vagy akár egész nap. Délelőtt segítenek ebédig, délután pedig vacsoráig átvészelni a napot. Nyersségükből adódik, hogy több vitamin és tápanyag van bennük, illetve a víz és a rosttartalmuk is magasabb, mint a főtteknek, ezért hamarabb eltelítenek. A rudacskák készíthetők paprikából, répából, uborkából.

Szusi

Szerencsére már itthon is divat a szusi, és saját konyhánkban is elkészíthető. Ez a tápanyagban gazdag, zsírban szegény japán étel a fehér rizs és a nyershal - lazac és tonhal, makléra, hering - kombinációja. A halakban található omaga-3 zsírsav rendszeres bevitele a szívmegbetegedés, a magas koleszterinszint és a reumatikus ízületi fájdalmak kialakulásától menthet meg. A halat és a rizst tengeri algába csomagolják, melynek jód réz és cinktartalma igen magas.

Fontos!
A nyers hal fogyasztása minden esetben egészséges, mégis vannak, akik érzékenyek vagy allergiásak az abban elenyésző mennyiségben előforduló vegyi anyagokra.

Magvak, mogyorófélék

Az olajos magvaknak, kifejezetten a lenmagnak magas az étkezési rosttartalma. A benne található ligninről, ami egy nem oldódó rostféleség, kimutatták, hogy a vér ösztrogénszintjét csökkentő hatása van, így a mellrák megelőzésében játszik fontos szerepet.

Fitt tipp:
Szórjunk magvakat a salátákba és a levesekbe.

A mogyorófélék is a nyers ételek csoportjába tartoznak. A brazil mogyoró az egyik leggazdagabb szelénforrás. Ezzel a létfontosságú nyomelemmel világszerte küzdenek a daganatos betegségekkel szemben. Kitűnően hat a gyulladásos ízületi fájdalmakra, a körmök és a haj szépségére. A legtöbb mogyoró tartalmaz esszenciális zsírsavat, ami a bőr és a hormonháztartás kiegyensúlyozottságához szükséges.
A dió tápanyagtartalma - kálcium, vas, magnézium, foszfor, cink, C-vitamin, E-vitamin, kálium és folsav - erősíti a csontokat és a szívet. A földimogyoró vas, cink, E-vitamin, magnézium, és folsav mellett tartalmaz omega-6 zsírsavat, mely segít megtartani a bőr rugalmasságát, de jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében is.

Fontos!
Ha a fogyókúrázol, ne fogyassz túl sokat ezekből az ízletes apróságokból, mert gazdagok zsírban és a kilóid számát gyorsan gyarapítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!