Tippek fogyókúrázóknak
A megfelelő mennyiségű étkezésirost-fogyasztás elősegíti az emésztést, a méreganyagok és a salakanyagok eltávolítását, ami az egészség védelme mellett felgyorsítja a fogyási folyamatokat is. A rostok vizet szívnak magukba, telítettségérzést generálnak, ami által csökken az étvágy és csökken a táplálékbevitel. Az étkezési rost csökkenti a zsírok felszívódását, javítja az anyagcserét és az emésztési funkciókat is.
Betegségek megelőzésére
A rostban gazdag étrenddel elkerülhetők a vastagbél különböző rendellenességei, a székrekedés, a vér magas koleszterinszintje, az érelmeszesedés, az epevezeték károsodásai, a vércukorszint ingadozása és végül, de nem utolsósorban, a súlyfelesleg. Ennek ellenére Magyarországon az átlagos rostfogyasztás kb. 15 gramm naponta! Ez kevesebb, mint a fele annak, amit a táplálkozástan szakértői javasolnak (50 g), ezért egészségünk érdekében sokszor rostpótló kiegészítőkhöz kell folyamodnunk.
A teljes kiőrlésű gabonafélék mellett a zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra a legtöbb rostot |
Éhségrohamok ellen
A rostokban gazdag étrend tovább javítja a króm felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Sajnos, az átlagos étrend csak 30-40 mikrogramm krómot tartalmaz, ami messze elmarad a hivatalosan javasolt napi 50-120 mikrogrammtól. A króm hiányakor vagy felszívódásának zavarakor nehezebben kontrollálható a vércukor egyensúlyának ingadozása. Az egyensúly felborulása éhségrohamokat okoz, melyek a legelszántabb fogyókúrázó akaraterejét is megtörhetik. A króm segít a szervezet vércukoregyensúlyának stabilizálásában, és megszünteti a néha ellenállhatatlannak tűnő édességevés iránti vágyat.
Élelmiszereink rosttartalma (100 gramm élelmiszerben megadva) | |
Banán | 3,4 g |
Brokkoli | 3,6 g |
Bogyós gyümölcsök | 4,7 g |
Fehér kenyér | 3,2 g |
Teljes kiőrlésű rozskenyér | 8,9 g |
Kelkáposzta | 3,8 g |
Zabkorpa | 9,8 g |
Búzakorpa | 48,1 g |
Burgonya | 2,5 g |
Barna rizs | 2,4 g |
Karfiol | 2,6 g |
Gyöngyárpa | 10,7 g |
Bab | 4,0 g |
Szárított gyümölcs | 16,1 g |
Graham-liszt | 4,5 g |
Sárgarépa | 3,0 g |
Fokhagyma | 1,5 g |
Káposzta | 2,3 g |
Mogyoró | 6,1 g |
Póréhagyma | 4,1 g |
Fehér rizs | 0,7 g |
Alma | 1,3 g |
Ribizli | 4,3 g |
Füge (szárított) | 6,5 g |
Nem csak a rostok mennyisége az egyedüli lényeges tényező, a különböző típusú élelmi rostoknak megfelelő arányban kell lenniük. Négy típus különböztethető meg: a cellulóz, a hemicellulóz, a lignin és a pektin. A táplálkozástan szakértői azt ajánlják, hogy az étrendi rostokat többféle forrásból szerezzük be (gabonafélék, kenyerek, müzlik, olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök, ivólevek), biztosítva, hogy a szervezet mind a négyféle rosttípusból megfelelő mennyiséghez jusson.
A mostanában divatos táplálékkiegészítők közül a garcinia cambogia kivonatot tartalmazók a legkedveltebbek. Ez is egy rostféleség, amelyről tudományosan kimutatták, hogy hidroxi-citromsav szabadul fel belőle, ami természetes módon gátolja azokat a folyamatokat, amelyek során a szervezet szénhidrátokból zsírokat képez, ami ugye a hízáshoz vezet.