A húsvét hizlal

Vágólapra másolva!
A húsvéthoz is hozzátartoznak az ünnepi finomságok, a nagy lakomázások, italozások, ám a dietetikusok mértékletességre intenek: az összevissza evés után eljön a másnap, s vele együtt egy kis epegörcs, vagy gyomorrontás.
Vágólapra másolva!

Ünnepek alkalmával úgy gondoljuk, helye van egy kis lazításnak, s lelkiismeret-furdalás nélkül nyomjuk magunkba a plusz még egy szelet sonkát, s a "még egy utolsó süti"- ket. Dietetikusok szerint az ilyen jellegű, egy-két napos bőséges lakmározás után epepanaszok, vagy gyomorrontás is felléphet, ezért érdemes mértékletességet tartani a legnagyobb falatozás közepette.

A szervezetünkbe bevitt alkohol tartalmú italok mennyiségére sem árt figyelni, bár ez sem könnyű feladat, hiszen az emelkedett hangulat, a baráti, családi kör, mind arra sarkall bennünket, hogy együnk, igyunk, jót mulassuk. Következzen néhány információ, amelyek tudomásulvételével talán könnyebben fogunk megálljt parancsolni magunknak:

  • az alkohol jelentős energiatartalommal bír, egy gramm hét kalória energiát tartalmaz, többet mint például a szénhidrátok.
  • Ha valaki egy nap megiszik kétszer fél deci pálinkát, két üveg sört, akkor csak az elfogyasztott alkohollal 750 kalóriát visz be a szervezetébe, ami öt darab zsemle energiatartalmának felel meg.

Éppen ezért a férfiak "mindenhol csak egy pohárral iszom" elhatározásával már a locsolkodás elején le kellene számolni, s helyette a "minden második állomáson vizet, vagy üdítőt iszom" gondolatmenetet kellene tudatosítani. A nőknek pedig egészen egyszerűen nem kellene minden vendéggel együtt enni, vagy "holtidőben" unalomból nassolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!