Hajtogatva szabott nyuszisereg
A hímes tojások nemcsak pirosak lehetnek; ragasztással, írókával, de akár flitterekkel is díszíthetjük őket |
Húsvéti koszorú
A kifújt tojásokból egész állatseregletet állíthatunk elő, csak egy kis fantázia és színes papírok szükségesek |
Nyuszifészkek a föld alatt
A nyuszitól kapott ajándékok elrejtésére ott a kert. Izgalmas a reggel, ha földbe ásott nyuszifészkekben találják meg a gyerekek az apró ajándékokat. Nem kell tönkretennünk a zöld gyepet, válasszunk olyan helyeket (bokor alja, virágágyás, kerítés rúdjának a töve), ahol nem zavaró egy kis földturkálás. Ássunk be ezekre a helyekre tiszta konzervdobozokat, rakjunk bele ajándékokat, és szórjunk rá egy kis letépett füvet. Engedjük, hadd keressék meg a gyerekek maguk a nyuszifészkeket.
Csemegék a locsolóknak
A legényeket jól is kell tartani, ha már legyőzve férfias tartózkodásukat, eljöttek a lányhoz locsolni. Ha a vendégváró szép és finom is, biztosan visszajönnek a fiatalurak jövő húsvétkor is.
Barna nyuszi, fehér bárány
Az állatos kiszúrókat egyesével is meg lehet már vásárolni; de vastag kartonból is elő lehet állítani házilag |
A díszítéshez cukormázat készítünk: egy tojás fehérjét 10 evőkanálnyi porcukorral összekeverünk. Akkor kapunk jó anyagot, ha robotgép habverőfejével legalább tíz percig keverjük. Egy kisebb zacskóba töltjük a mázat, a zacskó egyik csücskét lecsippentjük, hogy éppen egy apró lukat kapjunk. Kész is a nyomózsák, kezdődhet a mintázás.
Készítsük el a fehér báránykák tésztáját is: 52 dkg finomlisztet, 22 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 1,2 dl méz sűrűségűre készített cukorszirupot, két tojást és egy evőkanál citromlét alaposan összedolgozunk. A tésztát két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a báránykákat. A figurákat egymástól kb. egy centi távolságba sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben (180 fokon) 5-7 perc alatt aranysárgára sütjük. Ha készen vannak, tortalapáttal azonnal átrakjuk egy fémrácsra hűlni. Báránykánkat díszíthetjük fehér cukormázzal, de a mázba keverhetünk különböző színű ételfestéket, vagy szórhatunk rá apró színes díszítőcukorkát is.
A díszekkel és a különleges aprósütivel biztosan nagy tetszést aratunk a locsolók körében. Lehet, hogy jövőre kétszer annyian lesznek.
Sződy Judit