A képernyők vonzásában

Vágólapra másolva!
Egy angliai kutatás szerint a tinik egyharmada virraszt titokban a számítógép vagy a tévé előtt, s másnap négy-öt óra alvás után indul iskolába. A kialvatlanság előbb-utóbb mindenre rányomja a bélyegét: a tanulmányi eredményeiktől az egészségükig; a kétségbeesett szülő fenyegetőzik és büntet - hiába. A pszichológus szerint, a tiltás helyett a beszélgetés célravezetőbb lenne, a taktikusabb felmenők szerint, a számos különóra, vagy a hajnali ébresztés is megteszi hatását.
Vágólapra másolva!

A sötét lakásban csak a gyerekszobából kiszűrődő kékesen villódzó monitorfény dereng. Az anya, akit legszebb álmából vert fel a fura nesz, kótyagosan oson a szoba felé. Nesztelenül nyitja az ajtót, miközben szentül megfogadja, reggel alapos leszúrásban részesíti majd egyszülöttjét, aki már megint elfelejtette kikapcsolni a számítógépet. A látványtól azonban földbe gyökeredzik a lába: a gyermek elmélyülten lövöldözi a virtuális szörnyeket. Hajnali két óra van.

"Nagyjából ez a sztori játszódott le nálunk, hetente minimum kétszer" - meséli Cili, aki egy most 15 éves fiút nevel egyedül. "Semmi sem hatott, sem a tiltás, sem a fenyegetés, sem a meggyőzés, sem a könyörgés. A gyerek képes volt egész éjjel ottragadni a számítógép előtt. Aztán persze hallgathattam, ahogy az osztályfőnök arról panaszkodik, hogy Bence szunyókál az órán, a védőnő arra tippelt, hogy vérszegény, mert szegény olyan sápadt és nyúzott volt, a tanulmányi eredménye pedig jelentősen leromlott. Kezdtem azt érezni, hogy tehetetlen vagyok, ráadásul én is egyre fáradtabb lettem, hiszen kelnem kellett hozzá, szinte minden éjjel, mint kisbaba korában. Egyszer odáig fajult a veszekedés, hogy dühömben az egész lakásban kikapcsoltam a villanyt, reggelre persze leolvadt a hűtő, amitől még mérgesebb lettem..."

"Hogy végül mi lett a megoldás? Egy idő után nem foglalkoztam vele, viszont minden reggel hatkor kivertem a srácot az ágyból, nem érdekelt, mennyit aludt előtte. Aztán egyszer csak elkezdett magától időben lefeküdni. Azóta már csak a szünidőben fordul elő egy-egy átvirrasztott éjszaka."

Lusta szülők - kialvatlan gyerekek

Egy angol felmérés szerint, a fenti eset igen gyakori a szigetországban. "Háromból egy általános iskolás néhány órás 'gyorsalváson' él, és hulla fáradtan megy az iskolába másnap, az éjszaka nagy részében ugyanis titokban számítógépezik, vagy tévét néz"- számolt be a kutatásról a Daily Mail című brit napilap. A felmérést végző szakirányú szervezet, a Sleep Council óva intette a szülőket az eredmények láttán. Ők úgy vélik: a szülők túl lusták az előző generációkhoz képest, akik még szigorúan vették a lámpaoltást.

Ugyanez a cikk számol be egy másik kutatásról, amely szerint a rendszeres virrasztás összefügg a túlsúllyal is: a tizenéveseknek ugyanis, a négy-öt órás alváshiány miatt, napközben nagyobb igényük van az édes és kalóraidús rágcsálnivalókra. A felmérés azt is kimutatta, hogy a tinik 99%-nak van tévé, hifi-berendezés, vagy számítógép a szobájában, kétharmaduknak mind a három, így nem csoda, hogy nehéz gátat vetni az éjszakázásnak.

Dr.Chris Idzikowski, az Edinboroug-i Alváscentrum szakembere szerint a tizenéveseket rá kellene ébreszteni, hogy a kialvatlanságnak milyen káros következményei lehetnek: kezdve a teljesítményromlásnál, egészen addig, hogy kipihenten sokkal jobban néznek ki. "Azt is be kellene látniuk - véli a szakember - hogy a "gyorsalvás", vagyis a kevés és rossz minőségű alvás, életveszélyes helyzeteket is teremthet, mivel az agyuk, a rövid alvásidő alatt nem regenerálódik rendesen, így lassul a reakcióidejük is."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről