Erdei "szüzekkel" töltött patisszon
Hozzávalók: 4 db kisebb patisszon, 50 dkg sertésszűz, 20 dkg erdei csiperke, 5 dkg rókagomba, 1/4 köteg petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl étolaj, KNORR Delikát Ételízesítő Extra, őrölt gyömbér, feketebors
A patisszonokat nagyon alaposan megmossuk. Félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, belsejét kivájjuk és kisebb darabokra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, nagyobb cikkekre vágjuk. A sertésszűzet lehártyázzuk, megmossuk és 4-5 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Kevés előhevített olajon kezdjük el pirítani.
Delikát extra ételízesítővel, őrölt gyömbérrel, borssal és áttört fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a gombákat, patisszon húst majd tovább pirítjuk.
Meghintjük vágott petrezselyemzölddel, és a száraz fehérbort hozzáöntve készre pároljuk. Visszatöltjük a patisszonokba.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - balatonakali kékfrankos 2001
Ananásszal grillezett szűzérmék
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 1/2 doboz ananász, 15 dkg füstölt sajt, 1 dl étolaj, KNORR Delikát Ételízesítő Extra, őrölt feketebors
A lehártyázott, megmosott sertésszűzből 5-6 dkg-os szeletkéket (érméket) vágunk. Kissé kiklopfoljuk. Meghintjük mindkét oldalát Delikát extra ételízesítővel, őrölt borssal és kevés hevített olajon elősütjük. A leszűrt ananászdarabokkal beborítjuk a tetejüket, majd füstölt sajtcsíkokkal takarjuk be. Forró grillsütőben aranysárgára sütjük. Vajas burgonyapürével körítjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2230 kJ/530 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - bátaapáti chardonnay 2001
Tésztában sült, ínyenc szűzszeletek
Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, 40 dkg gomba, 10 dkg parajlevél, 40 dkg vajastészta, 1 mokkáskanál liszt, 2 db tojás, 1 dl étolaj, KNORR Delikát Ételízesítő Extra, őrölt fehérbors
A lehártyázott, megmosott szűzpecsenye végeit levágjuk. Meghintjük kevés ételízesítővel, őrölt borssal, majd hevített olajon elősütjük. Félretesszük. A visszamaradt zsiradékban lepirítjuk a jól megtisztított, alaposan megmosott és finomra lereszelt gombát. Ízesítjük kevés borssal, csipetnyi liszttel meghintve formázható sűrűségű masszává pirítjuk. A tűzről levesszük, kihűtjük.
Az előhűtött vajastésztát vékonyra kinyújtjuk. A megmosott parajleveleket, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd kihűtjük. A szűzpecsenyéket bevonjuk a gombapéppel, betakarjuk a parajlevelekkel, majd a tésztával beburkoljuk. A tészta végeit egymásba dolgozzuk, jól lezárjuk. Sütőtepsibe téve megkenjük felvert tojásokkal, tetejét megszurkáljuk villával (hogy a tészta alatt képződő gőz eltávozhasson) majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. Picit pihentetjük, majd két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Vörösboros barnamártást kínálunk hozzá. Különböző zöldségköretekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2520 kJ/600 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - mőcsényi kékfrankos 2000