Szalonnával tűzdelt pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 8 dkg füstölt szalonna, 4 dkg liszt, 5 cl étolaj, só
A pulykamellet kicsontozzuk, felszeleteljük. A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, majd tűzdelőtű segítségével mindegyik szeletbe 2-2 vékony szalonnacsíkot húzunk. Megsózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban előbb az egyik, majd a másik oldalát pirosra sütjük.
Az étel elkészítési ideje csupán néhány perc, elkészültével azonnal, forrón tálaljuk. Párolt rizs, sült burgonya lehet a körete. A kitálalt húsra ráöntjük jó ízű zsírját is. Fejes salátát vagy görög salátát kínálunk mellé.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: Száraz fehérbor - Egri Chardonnay Barrique 1999
Pulykamellszeletek pirított gombával
|
A pulykamellet négy egyforma nagyságú szeletre vágjuk, enyhén kiveregetjük, és megsózzuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a lisztbe mártott hússzeleteket pirosra sütjük. A megsült pulykamellet kiszedjük, és a sütésből visszamaradt olajban a vékony szeletekre vágott gombát megpirítjuk. Ételízesítővel, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a gomba megpirult, a pulykamellre öntjük, kevés vajat csepegtetünk rá és lefedve még 3-4 percig lassú tűzön pároljuk. Köretnek párolt rizst, vagy pirított burgonyát adunk.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: Száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 2000 Malatinszky Kúria
Vajban párolt pulykamell a tavasz zöldségeivel
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 12 dkg vaj, 2 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldbab, 10 dkg zöldborsó, 20 dkg karfiol, 10 dkg spárgafej, 10 dkg gomba, 2 csomó zöldpetrezselyem, törött bors, só
A felszeletelt pulykamellet enyhén kiveregetjük, megsózzuk és vajban, mindkét oldalára átfordítva megsütjük. A megsütött szeleteket egy edényben szépen sorba rakjuk, és letakarva további felhasználásig félretesszük.
A sütésből visszamaradt vajban kevés paradicsompürét pirítunk, 2 dkg liszttel megszórjuk, elkeverjük, és felöntjük 4 dl vízzel. Megsózzuk, és néhány perces forralás után a hússzeletekre szűrjük. Hozzáadunk 5 dkg vajat, és lefedve, takaréklángon a húst puhára pároljuk. Közben a megtisztított és hasábokra darabolt sárgarépát vajon letakarva roppanós puhára pároljuk. A megtisztított zöldbabot kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és gyengén sózott vízben megfőzzük. A kifejtett zöldborsót a sárgarépához hasonlóan egy kevés vajon megpároljuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sózott vízben majdnem puhára főzzük.
A kockákra vágott gombát kevés vajban megpirítjuk. Sóval, törött borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a gomba megpirult, hozzáadjuk a megpárolt vagy megfőzött és levétől leszűrt zöldségeket. Rázogatva az anyagokat, összekeverjük. Utána szükség szerint őrölt borssal, sóval ízesítjük.
Tálaláskor a tál egyik felére tesszük a megpárolt pulykamell szeleteket, gazdagon megöntözzük a vajas pecsenyelével, a tál másik oldalán felhalmozzuk a zöldséges ragut, és meghintjük frissen vágott zöldpetrezselyemmel. Külön petrezselymes újburgonyát, vagy párolt rizst adunk hozzá.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: Száraz fehérbor - bátaapáti Sauvignon Blanc 2001
Pulykamell kreol módon
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 4 dkg liszt, 1 dl étolaj, 5 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 30 dkg paradicsom, törött bors, só
A pulykamell szeleteket enyhén kiveregetjük, megsózzuk, majd lisztbe mártva kevés forró olajban megsütjük. Ezután a hússzeleteket átszedjük tiszta edénybe. A sütésből visszamaradt olajban elmorzsolunk 4-5 dkg vajat, és a hússzeletekre öntjük. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre szelt gombát, sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és erős lángon, gyakran kevergetve félig megpirítjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját eltávolítjuk, magházát kikaparjuk, majd a paradicsomhúst kockákra vágjuk. A félig lepirított gombához keverjük, és még néhány percig az anyagokat együtt pirítjuk. Ráöntjük a hús vajas pecsenyelevét és összeforraljuk. Tálaláskor a paradicsomos-gombás ragut a húsra öntjük, és párolt rizst adunk mellé.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: Száraz rosé - Balatonakali Rosé 2001 Pántlika Pincészet
Kassai pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 4 dkg liszt, 8 db tojás, 1 dl tejszín, 3 dkg vaj, 12 dkg gépsonka, 5 cl étolaj, só
A pulykamellet négy egyforma nagyságú szeletre vágjuk. Megsózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A tojásokat egy keverőtálba ütjük. Megsózzuk, és hozzáöntjük a tejszínt, majd habverővel jól összekeverjük. Egy kisebb edényt forró vízbe helyezünk, beletesszük a vajat. Amikor elolvadt, hozzáöntjük a tojást, és habverővel kevergetve, lágyra pároljuk Tálaláskor a hússzeleteket tálra rendezzük, elosztjuk rajta a habart tojást, és mindegyiket betakarjuk egy-egy olajban átforgatott sonkaszelettel. Saját pecsenyelevét ráöntjük, és frissen megsütött kockaburgonyával körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2340 kJ/660 kcal
Ajánlott ital: Száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2000 Disznókő Pincészet