Pecsenyék a legnemesebb húsból

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hátszín, ha gazdaságosan és szépen szeletelhető, általában mutatós, 14-18 dkg-os szeleteket vágnak le belőle. Rendszerint kipotyolják, széleit bevagdalják, olajjal vékonyan bekenik fűszerezés és sütés előtt. A magas hátszín készíthető párolva (rövid lében, borban, mártásban, zöldségesen, töltötten, lecsósan), sütve (natúr, rostélyon, serpenyőben, angolosan, hagymásan). A lapos hátszín, ha egészben, gyenge rózsaszínre sütjük, a világhíres roast beefet kapjuk. Sütés nélkül, pusztán párolva is elkészíthető. Ínyencek a legkülönbözőbb módon pácolják felhasználás előtt. A hátszínszelet (rumpsteak) a nyers, kicsontozott hátszínszeletből levágott 14 dkg-os szelet. Készíthető párolva (zöldségesen, borban), sütve (natúr, rostélyon, serpenyőben, angolosan, félangolosan). Sokak szerint a hátszín jobb ízű a bélszínnél, mert márványozottabb, sokkal zaftosabb.

Eszterházy-rostélyos

Hozzávalók: 80 dkg rostélyos, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 2 dkg liszt, 1 dl olaj, babérlevél, őrölt feketebors, mustár, só

Forrás: Magyar KonyhaA rostélyosokat húsverő kalapáccsal kiverjük, meghintjük kevés sóval, és forró olajban mindkét oldalát elősütjük. Lábasba áttesszük. A felhevített olajban a megtisztított vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret vékony karikákra vágva megpirítjuk. Megszórjuk liszttel, vízzel felöntjük, hozzáadjuk a babérlevelet. Ízesítjük még szűrt citromlével, őrölt feketeborssal, mustárral és fedő alatt pároljuk. A visszatartott sárgarépát és petrezselyemgyökeret finom metéltre vágjuk és vajon puhára pároljuk. A megpuhult rostélyosokat kivesszük, mártását átszűrjük, hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket és átforraljuk. Tálaláskor a rostélyosokra öntjük. Főtt tésztával vagy zsemlegombóccal körítjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor


Mustban párolt rostélyos

Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott rostélyos, 1/2 liter must, 2 dl tejszín, 1 db vöröshagyma, KNORR Delikát ételízesítő Extra, szemes feketebors, 1 kávéskanál mustár, 1 dl étolaj

Forrás: Magyar KonyhaA felszeletelt, megmosott rostélyosok mindkét oldalát meghintjük Delikát ételízesítővel. Kevés hevített olajon a szeletelt vöröshagymával együtt előpirítjuk. Felöntjük musttal, majd lassú tűzön, lefedve pároljuk. Ízesítjük közben mustárral, szemes feketeborssal. Befejezés előtt a sütőlét tejszínnel dúsítjuk, és mártássűrűségűre beforraljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor


Chilis rostélyos

Hozzávalók: 60 dkg rostélyos, 1 üveg mexikói mártás, 4 db tojás, 20 dkg csiperkegomba, 1 db chilibabkonzerv, 1 kávéskanál KNORR Delikát ételízesítő Extra, csipet chilipaprika, 1 dl étolaj

Forrás: Magyar KonyhaA felszeletelt rostélyosok mindkét oldalát meghintjük Delikát ételízesítővel. Hevített olajon elősütjük. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megtisztítjuk. A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük és kevés olajon lepároljuk. Ráöntjük az üveges mexikói mártást. Ízesítjük kevés chilipaprikával. A húsra öntjük, hozzáadjuk a leszűrt vörösbabot is, majd együtt készre pároljuk. Tálaláskor cikkezett keménytojással díszítjük. Krokettel körítjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2730 kJ/650 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről