Ha elkészítésére és tálalására csak egy pici gondot fordítunk, igazán reprezentatív megjelenésű különlegességgel lephetjük meg családunkat, barátainkat, vendégeinket.
Néhány jó tanács, amelyek betartása biztos utat jelent a sikerhez és nem utolsósorban a gasztronómiai élvezethez.
- A megsütött pecsenyét, legyen az szárnyas vagy bármilyen tőkehús, miután a normál hőmérsékleten kihűtöttük, mindig fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe. Így a hús nem szárad ki, felülete nem színeződik el.
- Ajánlatos a majonézes salátákat az előző napon elkészíteni. Üveg- vagy porcelánedényben, letakarva a hűtőszekrénybe tenni. Így a különböző anyagok ízei, a fűszerek és más járulékos anyagok ízei jobban összeérnek, melynek következtében harmonikus ízű salátát kapunk.
- Igen fontos a tálalás. A legfinomabban elkészített étel is veszít az értékéből, ha gondatlanul, szakszerűtlenül tesszük a tálra. Soha ne felejtsük, hogy az ember először a szemével eszik, csak utána ízlel.
- A húsokat mindig egyformára, vékonyra szeleteljük. Így könnyebb tálalni, de fogyasztani is. A saláta nyersanyagainak darabolásánál ügyeljünk arra, hogy az alma, retek, gomba, burgonya, zöldpaprika, paradicsom stb. mindig egyforma nagyságú legyen.
- A húst, főként a salátát mindig jól lehűtve kínáljuk. Óvakodjunk a túlzott fűszerezéstől. A saláta vezető ízeinek mindig a zsenge zöldségféléknek kell lenni.
- A fejes salátát soha ne daraboljuk késsel, mindig csak kézzel tépkedjük apró darabokra.
Mustáros pulykamell majonézes zellersalátával
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 6 dkg mustár, 8 cl olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 1 fejes saláta, 80 dkg zeller, 20 dkg majonéz, 5 cl tejszín, 1 db citrom vagy 1 evőkanál málnás ételcet, 2 dkg porcukor, őrölt fehér bors, só
A kicsontozott pulykamellet törött borssal fűszerezzük, megsózzuk, majd bekenjük a mustár felével. Olajjal kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe tolva, gyakori locsolgatással kb. 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve rákenjük a megmaradt mustárt, és gazdagon megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Kevés vajat teszünk rá, és a sütőbe visszatéve még 8-10 percet sütjük. Amikor megsült, szobahőmérsékleten lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor vékonyra felszeleteljük, és az üvegtálkákra tett salátalevélre ízlésesen elrendezzük. Mellé tesszük a majonézes zellersalátát.
A zellersalátához a megtisztított zellert sós, enyhén cukros, citromlével (vagy málnás ételecettel) ízesített vízben puhára főzzük. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. Összekeverjük a citromlével, kevés porcukorral, sóval ízesített, és tejszínnel dúsított majonézzel. Végül finomra vágott zellerlevéllel megszórjuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1740 kJ/416 kcal
Ajánlott ital: Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001
Sertéskaraj ketchupös tavaszi salátával
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül), 5 cl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg gomba, 1/2 dl fehérbor, 1 db fejes saláta, 2 dl tejföl, 1/2 dl ketchup, 1 db citrom, 1/2 csomó metélőhagyma, só, őrölt fehér bors
A csont nélküli sertéskarajt vékony zsineggel, ún. hurokkötéssel átkötözzük, hogy sütés közben alakját megtartsa, - így szebben és könnyebben szeletelhető. Megsózzuk, tepsibe tesszük, és leöntjük forró olajjal. Közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk, saját zsírjával gyakran locsolgatva megsütjük. Eltávolítjuk a kötöző zsineget, szobahőmérsékleten, majd a hűtőszekrénybe téve jól kihűtjük.
Közben elkészítjük a salátát. A sárgarépát, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, megmossuk, a reszelő legfinomabb részén lereszeljük. A paradicsom bőrét eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát egyforma nagyságú metéltre szeljük. A megtisztított, megmosott, gombát fehérborban megpároljuk, kihűtjük, és szintén metéltre vágjuk. A tányérokra helyezzük a megmosott, és szárazra itatott salátaleveleket, erre ízlésesen felhalmozzuk a reszelt, darabolt zöldségeket, és leöntjük az alábbi módon elkészített ketchupös öntettel.
A tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a ketchupöt, a szűrt citromlevet, a finomra vágott metélőhagymát, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Az elkészített salátát jól lehűtjük, és ízlésesen mellé helyezzük a felszeletelt hideg karajt.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1680 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: Mátraljai Zweigelt-Kékfrankos Cuvée