A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Hideg sültek salátával

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ha elkészítésére és tálalására csak egy pici gondot fordítunk, igazán reprezentatív megjelenésű különlegességgel lephetjük meg családunkat, barátainkat, vendégeinket.
Néhány jó tanács, amelyek betartása biztos utat jelent a sikerhez és nem utolsósorban a gasztronómiai élvezethez.

- A megsütött pecsenyét, legyen az szárnyas vagy bármilyen tőkehús, miután a normál hőmérsékleten kihűtöttük, mindig fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe. Így a hús nem szárad ki, felülete nem színeződik el.

- Ajánlatos a majonézes salátákat az előző napon elkészíteni. Üveg- vagy porcelánedényben, letakarva a hűtőszekrénybe tenni. Így a különböző anyagok ízei, a fűszerek és más járulékos anyagok ízei jobban összeérnek, melynek következtében harmonikus ízű salátát kapunk.

- Igen fontos a tálalás. A legfinomabban elkészített étel is veszít az értékéből, ha gondatlanul, szakszerűtlenül tesszük a tálra. Soha ne felejtsük, hogy az ember először a szemével eszik, csak utána ízlel.

- A húsokat mindig egyformára, vékonyra szeleteljük. Így könnyebb tálalni, de fogyasztani is. A saláta nyersanyagainak darabolásánál ügyeljünk arra, hogy az alma, retek, gomba, burgonya, zöldpaprika, paradicsom stb. mindig egyforma nagyságú legyen.

- A húst, főként a salátát mindig jól lehűtve kínáljuk. Óvakodjunk a túlzott fűszerezéstől. A saláta vezető ízeinek mindig a zsenge zöldségféléknek kell lenni.

- A fejes salátát soha ne daraboljuk késsel, mindig csak kézzel tépkedjük apró darabokra.


Mustáros pulykamell majonézes zellersalátával

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 6 dkg mustár, 8 cl olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 1 fejes saláta, 80 dkg zeller, 20 dkg majonéz, 5 cl tejszín, 1 db citrom vagy 1 evőkanál málnás ételcet, 2 dkg porcukor, őrölt fehér bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA kicsontozott pulykamellet törött borssal fűszerezzük, megsózzuk, majd bekenjük a mustár felével. Olajjal kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe tolva, gyakori locsolgatással kb. 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve rákenjük a megmaradt mustárt, és gazdagon megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Kevés vajat teszünk rá, és a sütőbe visszatéve még 8-10 percet sütjük. Amikor megsült, szobahőmérsékleten lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor vékonyra felszeleteljük, és az üvegtálkákra tett salátalevélre ízlésesen elrendezzük. Mellé tesszük a majonézes zellersalátát.

A zellersalátához a megtisztított zellert sós, enyhén cukros, citromlével (vagy málnás ételecettel) ízesített vízben puhára főzzük. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. Összekeverjük a citromlével, kevés porcukorral, sóval ízesített, és tejszínnel dúsított majonézzel. Végül finomra vágott zellerlevéllel megszórjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1740 kJ/416 kcal
Ajánlott ital: Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001


Sertéskaraj ketchupös tavaszi salátával

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül), 5 cl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg gomba, 1/2 dl fehérbor, 1 db fejes saláta, 2 dl tejföl, 1/2 dl ketchup, 1 db citrom, 1/2 csomó metélőhagyma, só, őrölt fehér bors

A csont nélküli sertéskarajt vékony zsineggel, ún. hurokkötéssel átkötözzük, hogy sütés közben alakját megtartsa, - így szebben és könnyebben szeletelhető. Megsózzuk, tepsibe tesszük, és leöntjük forró olajjal. Közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk, saját zsírjával gyakran locsolgatva megsütjük. Eltávolítjuk a kötöző zsineget, szobahőmérsékleten, majd a hűtőszekrénybe téve jól kihűtjük.

Közben elkészítjük a salátát. A sárgarépát, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, megmossuk, a reszelő legfinomabb részén lereszeljük. A paradicsom bőrét eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát egyforma nagyságú metéltre szeljük. A megtisztított, megmosott, gombát fehérborban megpároljuk, kihűtjük, és szintén metéltre vágjuk. A tányérokra helyezzük a megmosott, és szárazra itatott salátaleveleket, erre ízlésesen felhalmozzuk a reszelt, darabolt zöldségeket, és leöntjük az alábbi módon elkészített ketchupös öntettel.
A tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a ketchupöt, a szűrt citromlevet, a finomra vágott metélőhagymát, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Az elkészített salátát jól lehűtjük, és ízlésesen mellé helyezzük a felszeletelt hideg karajt.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1680 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: Mátraljai Zweigelt-Kékfrankos Cuvée

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!