Sajtos paradicsomleves
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter paradicsomital, 10 dkg paradicsompüré, 1 szár zellerzöld, 4 evőkanál ketchup, 1 kávéskanálnyi ételízesítő, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű, 4 dkg reszelt sajt, 4 fokhagymás zsemlekocka
Vajat hevítünk, hozzátesszük a lisztet, és világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük az ételt őrölt borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel, ételízesítővel. Paradicsomitallal és vízzel felöntjük. Hozzákeverjük a ketchupöt, és beletesszük a tisztított vöröshagymát és a zeller zöldet. Adjunk hozzá sót és cukrot, majd jól forraljuk ki, ezután szűrjük át. Forrón tálaljuk fokhagymás zsemlekockákkal és reszelt sajttal.
Nyáron, amikor meleg van, hidegen tálalva üdítő leves.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1090 kJ/260 kcal
Csokis, gyümölcsös tunkoló
Hozzávalók: 50 dkg keserű csokoládé, 2 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 2 evőkanálnyi liszt, 2 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj (ha felnőtteknek készítjük, 1 dl kakaó- vagy narancslikőr)
Mártogatni való gyümölcsök: 2 db narancs, 2 db banán, 1 üveg koktélcseresznye, 2 db alma, 1 doboz ananász, 1 doboz őszibarack, dióbél
Ez tulajdonképpen egy desszert fondü, melynek a lényege, hogy a különböző aprított gyümölcsöket forró csokoládémártásba mártva fogyasztják el. Természetesen itt is számtalan mártásvariációt készíthetünk (pl. puncs, dió, mokka, mandulás, vanília).
Az előkészített gyümölcsöket felaprítjuk és tálkákba rakjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét teflonedényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot, az őrölt fahéjat is. Kb. 3 percig főzzük, de vigyázzunk, mert könnyen leég, folyton kevergetni kell. Még forrón a fondü edénybe töltjük, és spirituszégővel tartjuk melegen. A gyümölcsökkel körberakjuk. Jól passzol hozzá a babapiskóta.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1855 kJ/443 kcal
Rántott pulykafilé finomságokkal
Hozzávalók: 20 dkg pulykamellfilé, 2 db banán, 3 db alma, só, 5 dkg liszt, 2 tojás, 30 dkg zsemlemorzsa, 4 adag hasábburgonya, 4 dl olaj, 1 db narancs, 1 kis üveg szamóca íz, olaj a sütéshez
A pulykamellből 5 dkg-os szeleteket vágunk, kiveregetjük, sózzuk. A banán héját lehúzzuk, kettévágjuk, az almát megtisztítjuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Ezeket az előkészített alapanyagokat, mint a rántott húsnál, lisztbe forgatva, felvert tojásba mártva és zsemlemorzsába téve bundázzuk. Bő forró olajban mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.
Sült hasábburgonyával tálaljuk, mellé téve a szamóca ízt. Naranccsal vagy citrommal díszíthetjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2082 kJ/498 kcal