A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ötletek spárgafőzéshez

Vágólapra másolva!
Sok magyar háziasszony még nem tud bánni a spárgával, jóllehet, ebből az alacsony kalóriatartalmú, ám igen tápláló zöldségből különlegesen finom ételek főzhetők, persze csak ha tudjuk, melyek beszerzésének és elkészítésének trükkjei - hangzott el az egyik legpatinásabb budapesti étterem főzőbemutatóján.
Vágólapra másolva!

A tavaszi hónapokban van a spárga szezonja, így egyre többször találkozhatunk vele a piacon.
- Mielőtt megvesszük a zöldséget, győződjünk meg, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor félő, hogy fás, de túl vékony sem, mert akkor meg semmi nem marad belőle, mire meghámozzuk - javasolta a keddi bemutatón Kalla Kálmán, a Gundel séfje. - Nem szabad túlfőzni, mert akkor szétesik. A friss sípokat amúgy nyersen ajánlott ropogtatni. A legjobb hozzá az úgynevezett Gribiche, vagy a hollandi mártás, amelyek selymes állaga és pikáns ízesítése kiegészíti a spárga amúgy elég jellegtelen ízét.

Előétel, leves, főétel, saláta, rétes, fagylalt - mindenféle fogás készülhet ebből a halvány fehér vagy friss, élénk zöld színű, külföldön sokkal nagyobb becsben tartott zöldségből. Aki mégis bátortalan, beiratkozhat főző tanfolyamra, amelyen minden trükköt meg lehet tanulni - például azt, hogyan kell felaprítani a spárgát. Az újdonsült szakácsok vendégeket is hívhatnak az eseményre és művük bemutatására.

Íme, egy tipikus tavaszi menü: Spárgaleves apró vajgaluskákkal, színes spárga ceruzák - ennél a meghámozott, megpárolt halszeleteket és sonkaszeleteket feltekerik a zöldségre - serpenyőben sült csirkemell baconbe fűzve, vadspárgával - ez nagyon gyönge, igen vékony, zsenge sípokat takar - desszertnek pedig fehér spárga szörbet jár, amelynek az íze kicsit a citromfagylaltra emlékeztet, de van benne jófajta mascarpone sajt is.

Lány György, az étterem tulajdonosa nagy rajongója a spárgának, és nemcsak számtalan ételt kreált már belőle, de gyűjti azokat a terítékeket és kellékeket, amelyek e nemes nyersanyag elkészítéséhez és tálalásához szükségesek.

Spárga mesés mártásokkal, Spárga krémleves, Spárgafelfújt/noilapozo/receptek/paula/20030826paula.html?pIdx=2
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!