Ahhoz, hogy a siker biztos legyen, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot:
- ügyeljünk arra, hogy a tésztát mindig közepes hőmérsékletű sütőben kezdjük sütni. Ha a sütő túl forró, akkor a tészta külső felülete könnyen az elszíneződésig, a teljes kiszáradásig megsül, a tészta belseje pedig nyers marad. Ezért a sütést kb. 150-180 fokon kezdjük el. Később emelhetünk a sütő hőmérsékletén, de ekkor tanácsos a tészta tetejét alufóliával letakarni,
- a rizs alapú készítményeknél a rizst ne főzzük túl puhára, mert sütés közben is puhulni fog, illetve térfogata tovább duzzad,
- a rizst soha ne főzzük cukros tejben vagy vízben, mert igen könnyen leég, leragad. Mindig a már megfőtt rizst édesítsük megfelelő mennyiségű cukorral,
- hogyan állapítsuk meg, hogy tésztánk elkészült, megsült? Egy hústűt vagy villát a tészta közepébe szúrunk, ha kihúzva azt tapasztaljuk, hogy a villa vagy a tű száraz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a tésztánk megfelelően megsült. Ha azonban a kihúzott villa a tészta anyagától ragacsos, akkor még néhány percig folytatni kell a sütést,
- a már elkészült, megsült tésztát a sütőből kivéve néhány percig pihentetni kell. Így könnyebben és szebben fogjuk tudni szeletelni,
- azoknál a készítményeknél, ahol tojáshabot sütünk a tészta tetejére, egy tojásfehérjéhez számítottan 2 dkg porcukrot használjunk. A már kemény habba érdemes egy kevés baracklekvárt keverni. A lekvárban lévő gyümölcsrostok stabilizálják a habot, az a sütés után nem esik össze. A baracklekvártól enyhén rózsaszín hab ezenkívül esztétikailag is szebb, étvágygerjesztőbb.
Rakott metélt háziasan
Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 10 dkg vaj, 5 db tojás, 20 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg baracklekvár, 5 dkg darált mák, 3 dkg méz, citromhéj, só
A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, 3 dkg vajat és 10 dkg porcukrot is hozzáadva fakanállal simára, krémszerűre keverjük. Ekkor belekeverjük a jó sűrű tejfölt, az előzőekben beáztatott mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így elkészített édes, tejfeles, tojásos anyagot összekeverjük a kifőzött tésztával. Végül lazán, alulról felfelé keverve beleforgatjuk a tojáshabot is.
Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és belehelyezzük a tészta 1/3 részét. Meghintjük cukrozott, darált dióval, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd ismét tészta következik. Ezt cukrozott mákkal hintjük meg, egy kevés mézzel megcsöpögtetjük, majd befedjük a megmaradt tésztával. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 3530 kJ/840 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Muscat Lunel 2000