Citrom mártás
1 gerezd szeletekre vágott fokhagymát, 1 citrom vékony csíkokra vágott héjával, pár evőkanál olívaolajban megpárolunk, majd 3 dl zöldséglével felfőzzük. Sózzuk, cukorral és citromlével, pár szál sáfránnyal ízesítjük, és még 5 percig főzzük. 1 evőkanál hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A végén diónyi vajat morzsolunk bele. Pirított mandulával és citromhéjjal szórjuk meg.
Bazsalikommártás
Pár szelet bacont felkockázunk, majd ropogósra sütjük, zsírjából kiszedjük és félre tesszük.
1 evőkanál vajon 2 szál karikára vágott újhagymát megfonnyasztunk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel és felengedjük 1dl húslével. 1 pohárnyi tejszínt adunk hozzá, majd fedő nélkül főzzük. Sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük. 1 csokor friss bazsalikomot összevágunk és a szószba pürésítjük. A kitálalt spárgákat a bazsalikomos mártással leöntjük és a kisütött szalonnával, valamint friss bazsalikom levelekkel díszítjük.
Kertifűmártás
A spárgák főzővizéből 1 pohárnyit beleteszünk egy kis lábasba, ugyanannyi tejszínt adunk hozzá, majd felforraljuk, és 2 evőkanál vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. 2 evőkanál hideg vajat morzsolunk bele, majd újra felfőzzük. Sózzuk, fehérborssal, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor 1 csokor összevágott petrezselyemzöldet, snidlinget, és turbolyát tegyünk bele.
Curry-joghurt mártás
1 csokor friss korianderlevelet, fél evőkanál erős curry port, 3 evőkanál olíva olajon megforrósítunk, majd fél dl zöldséglével felfőzünk. 1 pohárnyi joghurtot és fél pohárnyi tejszint keverünk bele. Ha felforrt, 1 evőkanál hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Intenzív keverés mellett 1 percig forraljuk. Sóval ízesítjük és tálaláskor friss korianderlevéllel szórjuk meg.
Avokádós mártogató
2 avokádó héját vágjuk le, magját távolítsuk el és tegyük a húst egy tálba. Adjunk hozzá egy fél citrom levét, sót, 2 evőkanál tökmagolajat. Egy villával nyomkodjuk össze.
Tálaljuk a megfőtt spárgákat egy nagy tányérra, pár kanál összenyomott avokádót, 1-2 szelet pármai sonkát tegyünk mellé. Szórjuk meg karikára vágott újhagymával vagy kerti zsázsával.
Tojásos-petrezselymes mártogató spárgához
1 csokor petrezselyemzöldet vágjunk finomra. A tojásokat főzzünk keményre, vágjuk össze. Keverjünk bele sót, őrölt borsot. A petrezselyemzöldet tegyük egy tálba , keverjünk bele 4 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál fehérborecetet.
A megfőtt spárgát tegyük egy tányérra, tegyük mellé a tojásos keveréket és csorgassuk meg a petrezselymes öntettel.