Strasbourgi libamájpástétom (francia)
Hozzávalók: 1 kg libamáj, 5 cl brandy, 2 cl rum, 1 dkg pástétomfűszer, 3 db tojássárgája, 20 dkg zsírszalonna, 1 liter tej az áztatáshoz, 16 dkg fehér szalonna, 5 dkg szarvasgomba (aszalt szilvával is helyettesíthető), só
A libamájat hártyázzuk, tejben áztatjuk 12 órán keresztül. A májból hosszú csíkokat vágunk, ezeket sózzuk, pástétomfűszerrel meghintjük, brandyvel meglocsoljuk és félretesszük. A leeső libamájdarabokat a zsírszalonnával együtt (apró tárcsán) ledaráljuk, hozzátesszük a tojássárgáját, a maradék pástétomfűszert, a rumot, az apróra vágott szarvasgombát vagy aszaltszilvát. Ezután egy formát vékonyra szeletelt füstölt vagy fehér szalonnával kibélelünk. A májpürét az aljára kenjük, erre fektetjük a libamájcsíkokat, majd erre ismét püré kerül. Ezt még egyszer megismételjük, majd fehér szalonnaszeletekkel beborítjuk. A formát alufóliával lefedjük. Egy tepsibe állítjuk, amit vízzel félig felöntünk és sütőben 180 fokon 1 óra 10 percig pároljuk. Ha kihűlt, lepréseljük. Másnap éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük.
Vajat, pirítóst, főtt tojásszeleteket adunk mellé.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2340 kJ / 560 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor, Tokaji Aszú 5 puttonyos 1996, Disznókő Pincészet
Házinyúl ízes gombamártással (spanyol)
Hozzávalók: 1 db konyhakész házi nyúl, 1 liter tej, 4 evőkanál olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt császárszalonna, 20 dkg gomba, 2 db babérlevél, só, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, 2 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál mustár
A házinyulat megmossuk, daraboljuk. Mély tálba helyezzük, tejet öntünk rá, lefedjük és 24 órára hűtőbe téve pácoljuk. Ezután a pácból kiemelve letöröljük, fűszerezzük sóval, borssal, forró olíva olajban pirosra sütjük. Hozzáadunk füstölt császárszalonna kockát, a vöröshagymát negyedelve, majd kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel ízesítve borral felöntjük és sütőbe toljuk. 190 fokon 60 percig sütjük, időnként megforgatva. A sütőszaftot átszűrjük, ízesítjük mustárral, a tejfölt is hozzákeverjük, végül a szeletekre vágott gombát is belekeverjük, és összeforraljuk. Tálaláskor a nyulat az ízes gombamártással félig leöntjük. Köretként vajas kelbimbó, zsenge sárgarépa illik hozzá.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1890 kJ / 450 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor, Rioja 2000, Marquez de Cáceres