Elsősorban a zöldségfélék, gyümölcsök, saláták fogyasztása ajánlott, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, amelyek a fokozott teljesítmény eléréséhez nélkülözhetetlenek.
Hasonlóan fontos a tejtermékek fogyasztása, mivel a tejfehérjék biológiai értéke magas, kifejezetten hasznos. A tejzsír jó emészthetősége és felszívódó képessége miatt az egyik legértékesebb zsiradék. Ezen kívül A-, D-, E-, K-vitaminokat tartalmaz. Kiemelkedik kalcium- és foszfortartalma is.
Ételeink összeállításánál előnyben kell részesíteni a szárnyas húsokat, a halakat. Ez utóbbit elsősorban magas fehérje- és foszfortartalma miatt.
Alapvetően érdemes betartani azt a szabályt, hogy a mennyiségi étkezés helyett törekedjünk minél többféle, biológiailag értékes nyersanyagból elkészített étel fogyasztására.
Napközben inkább többször kevesebbet étkezzünk, mert a telített jóllakottság érzete álmosságot, levertséget okozhat, ami munkateljesítményünket csökkentheti.
Spárgakrémleves
Hozzávalók: 25 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg spárga, 2 dkg cukor, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, 1 evőkanál szezámmag, 4 egész bors, 4 só
A csontból, sárgarépából, fehérrépából, vöröshagymából 1 liter tartalmas csontlevet főzünk, amelyet sóval, borssal ízesítünk.
A megtisztított spárga felét 2 cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket külön sós, enyhén cukros vízben puhára főzzük. A maradék spárgát az átszűrt csontlében megfőzzük. Világos vajas rántással sűrítjük, amelybe kevés finomra vágott zöldpetrezselymet is teszünk. Néhány percig forraljuk, majd áttörjük, vagy turmixgépbe téve krémessé pépesítjük. Hozzáadjuk a tejet, a spárgafejek főzőlevét, sóval, kevés cukorral ízesítjük és jól összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgát. Ezután már forralni nem szabad. Betétként a főtt spárgafejet beletesszük, szezámmag csillagocskákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1000 kJ/239 kcal
Tengeri halfilé ízes zöldségágyon sütve
Hozzávalók: 60 dkg tonhal, 3 dkg liszt, 1 dl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg póréhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 szál zellerzöld, 10 dkg reszelt sajt, törött bors, kakukkfű, só
A tonhalszeleteket megsózzuk, lisztbe mártjuk, és egy kevés forró olajba téve, mindkét oldalára átfordítva megsütjük. A megsült halat a további felhasználásig félretesszük.
A sütésből visszamaradt olajba tesszük a vékony karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, póréhagymát, az apróra darabolt zöldpetrezselymet és a zellerzöldet. Sóval, törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük és gyakori keverés mellett, fedővel letakarva a zöldségeket roppanós puhára pároljuk.
A megpárolt zöldségeket tűzálló tálba átöntjük, sorban a tetejére helyezzük a halszeleteket. Gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tolva a sajt pirulásáig sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1720 kJ/410 kcal