Zsenge állapotában zöldbabnak nevezzük, később, amikor teljesen kifejlődik, lesz szárazbab. Ennek fehérjetartalma mintegy tízszerese a burgonyáénak, a zöldbab pedig igen gazdag ásványi anyagokban. Fontosabb zöldbabfajták: korai vaj-, juliska-, budai piaci-, harvester-, ceruzabab. Legismertebb szárazbabfajták: tétényi közép, tápiógyöngy, fürjbab, barnabab. Meg kell említenünk még a szójababot, mely fehérjében, zsírsavakban, lecitinben gazdag. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, melyek csak a burgonyában találhatók még meg, és az aminosavakkal együtt elengedhetetlenül fontosak a szervezetünk számára. Szénhidráttartalma alacsony, ezért a diétás menükben is szívesen használják.
A hagyományos babgulyás, babfőzelék mellett érdemes kipróbálni a következő recepteket.
Rakott sertésborda vajbabbal
Hozzávalók: 50 dkg szeletelt sertéskaraj, 30 dkg burgonya, 40 dkg sárga hüvelyű vajbab, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 dl étolaj, só, reszelt szerecsendió, őrölt fehérbors, KNORR Delikát Ételízesítő.
A héjában előfőzött burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk. A zöldbabot alaposan megtisztítjuk, Delikát ételízesítővel fű szerezett vízben félig megfőzzük. A sertésszeleteket enyhén kiverjük, majd mindkét oldalát meghintjük sóval, őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval, forró étolajban kissé elősütjük.
A vajjal kikent tűzálló tál aljára burgonyát rakunk. Erre tesszük rá a hússzeleteket, majd betakarjuk a babbal. A tejszínnel és sóval kikevert tejfölt ráöntjük, és sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2260 kJ/538 kcal
Ajánlott ital: markazi kékfrankos
Ínyenc bableves
Hozzávalók: 1 db kisebb füstölt csülök, 2 pár debreceni kolbász, 20 dkg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 db zellergumó, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál édes-nemes
fűszerpaprika, 3 dkg liszt, 1,5 dl étolaj, 10 dkg házi csipetke, tejföl, KNORR Delikát Ételízesítő.
A főzést megelőző napon a megmosott babot Delikát ételízesítős vízbe beáztatjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon lepirítjuk, meghintjük fűszerpaprikával, és felengedjük kevés vízzel. A megmosott füstölt csülköt ebben a lében minimum egy órát főzzük. Ezután beletesszük a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert.
A visszatartott olajból és lisztből világosbarna rántást készítünk, melyet fűszerpaprikával ízesítünk. Ezután elkeverjük simára kevés vízzel és tejföllel. Miután a bab is megpuhult, a csülköt kiemeljük a levesből, melyet utána a rántással besűrítünk. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a kockákra vágott csülköt, és lassú tűzön kiforraljuk. Betétként külön kifőzött házias csipetkét adunk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2974 kJ/708 kcal
Ajánlott ital: szekszárdi kadarka
Babos csirketál
Hozzávalók: 50 dkg filézett csirkemell, 40 dkg zöldbab (lehet egy zacskó fagyasztott, vágott zöldbab is), 2 db zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 4 dkg vaj, KNORR Delikát Ételízesítő, őrölt fehérbors.
A megmosott csirkemellet felkockázzuk, meghintjük Delikát ételízesítővel, majd kevés előhevített vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított vágott zöldbabot, paradicsomot, zöldpaprikát.
Őrölt fehérborssal, áttört fokhagymával ízesítve tovább pirítjuk. Ráöntjük a fehérbort, és rövid idő alatt, lassú tűzön főzzük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1839 kJ/438 kcal
Ajánlott ital: mátraaljai olaszrizling
Ajánlat