Nálunk legismertebb az októberben élő, jellegzetes, hosszúkás alakú, nagy méretű Alexander körte, amelynek húsa fehér, olvadó, jól tárolható. Népszerű a császárkörte is, amely illatos, könnyen olvadó, fehér húsú, előszeretettel használják pálinka és likőr készítésére. Ősszel érik a Diel vajkörte is, amelynek a héja kissé vastag, de sárgás húsa rendkívül kellemes zamatú, olvadó, édes. Sok kertben terem az Esperes bergamottja, ez a belga eredetű téli körte, amelynek héja zöldessárgás, húsa viszont fehér, bőlevű, íze savanykásan édes, különleges illatú, zamatos. A szemnek is tetszetős a bronzvörös színű Hardy vajkörte, amelynek húsa zöldesfehér, bőlevű, édes-savas ízű. Még kapható a kora őszi vilmoskörte, amely citromsárga színű, finom zamatú, és tányéron, valamint üvegben (pálinkaként) szintén nagyon népszerű.
Ropogós kacsacomb vörösborban párolt körtével
Hozzávalók: 4 kacsacomb, 2 fej hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 8 db vilmoskörte, 4 dl vörösbor, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál friss kakukkfű levél, 5 cm egész fahéj, 1 evőkanál keményítő
A kacsacombokat megtisztítjuk a toklászoktól, majd sóval bedörzsöljük. A hagymákat megpucoljuk, felszeleteljük, a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és a hagymával együtt kibélelünk vele egy kis méretű tepsit. A hagymaágyra helyezzük az előkészített kacsacombokat, sütőbe tesszük és ropogósra sütjük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Az így előkészített körtéket lábosba tesszük, felöntjük a vörösborral, ha nem lepi el a körtét, akkor vízzel pótoljuk. Felforraljuk, ízesítjük a cukorral, a fahéjjal és a kakukkfűvel. Tíz percig főzzük, vagy amíg megpuhul, majd a keményítővel besűrítjük.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 1970 kJ/ 470 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Zamárdi Cabernet Sauvignon 2002
Körtesaláta pirított mandulával
Hozzávalók: 4 db körte, 1 doboz rukkola (2 marék), 1 doboz madársaláta (2 marék), 1 fej radiccio, 4 evőkanál szeletelt mandula, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál almaecet
A körtét és a salátákat alaposan megmossuk. A mandulát halvány barnára pirítjuk (mikróban egy perc). A megmosott körtét felszeleteljük, magházát eltávolítjuk, a radicciót apró darabokra tépkedjük. Az előkészített alapanyagokat összekeverjük, meglocsoljuk az ecettel és az olívaolajjal, majd négyfelé osztjuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1115 kJ/ 265 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2003