Hozzávalók: többféle salátalevél: ruccola, spenót, radicchio, fejes saláta, lolo rosso, sárgarépa, céklacsíra, 1 vérnarancs, fél evőkanál mustár, 1,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj, fél citrom leve, 1 teáskanál méz, só, őrölt bors
Természetesen egyféle hagyományos fejes salátából is elkészíthetjük. A salátaleveleket többször hideg vízben alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le és salátacentrifugával a felesleges vizet távolítsuk el. Salátás tányérra tálaljuk, színek szerint rendezzük szépen el, tetejére reszelt sárgarépát és egy csomó friss céklacsírát tegyünk.
Az öntethez a vérnarancs levét préseljük ki, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a mustárt, az olívaolajat, a citromlevet, a mézet, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk össze.
Fogyasztás előtt ezzel az öntettel csorgassuk meg a salátát. Salátánkra tehetünk meghámozott és felszeletelt vérnarancsot, mandarint és narancsot is. Pirított magvakkal tehetjük még izgalmasabbá.
A salátaöntet hűtőben egy hétig eltartható.