A fogadós és a fogadósné |
Hajt a kíváncsiság, hogy megismerjem a Rattner-Eggl házaspár, a gyógynövény-fogadó, azaz a Kräuterwirt tulajdonosát.
- Magam sem tudom, hányfajta gyógy- és fűszernövény zöldellik a kertemben - mondja Johanna, a háziasszony. - El akartunk térni a megszokott falusi vendéglők kínálatától, kicsit mások szerettünk volna lenni, olyanok, akik miatt akár az ország másik feléből is idelátogatnak a vendégek. Azon gondolkodtunk, mink is van. Mit is akarunk? Kik a vendégeink? Ötvözni a munkát a hobbival, az egészséges élettel és étkekkel. Építettünk egy natúrkertet a preini fákból és a Rax-hegység köveiből. Itt mindaz nő, ami nőni akar, ami megnő, mi azt használjuk.
A szakács maga szedi le a kertben az ételhez szükséges fűszereket. A kép nagyobban. |
- A fogadó minden ablakában illatos muskátli, cserepenként változik az illata és íze. Van köztük mentás, citromos, fenyő- és rózsaillatú is. Levelét és virágait cukorszirupba áztatva készíthetünk belőle szörpöt, de süteménybe sütve is fogyasztják, szárított levele a hegyi tea egyik alapanyaga. Érdekesség, hogy a császári időkben a muskátli a lépcsőlejárókat díszítette, hogy a rakott bő szoknyával lefelé jövő úrihölgyek, nem túl kellemes szagú szoknyájukat odadörzsölve illatosítsák vele magukat - meséli a háziasszony. - Van egy ágyásunk, ami az időjárást jósolja, többféle növénnyel van teleültetve, mindegyik másként jelzi a változást, például a körömvirág becsukja a szirmait, ha eső közeleg.