A grillparti az egyik legkedveltebb és leglazább társasági összejöveteli forma. Nem kell az alkalomhoz kiöltözni, nem kell szigorú szabályok szerint megteríteni, és viselkedni. Szezonális alapanyagokból könnyedén összeállíthatunk akár 20 fős csapatnak is harapnivalót. Az ételeket felsorakoztathatjuk egy nagy asztalra, hogy mindenki ízlése, kedve, étvágya szerint válogathasson, az italokat pedig egy jópofa, jéggel megtöltött vödörben helyezhetjük el. A lényeg, hogy a vendéglátás az önkiszolgálás elvén működjön.
A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket. Számos változata létezik, kerti rostsütő, elektromos grillkészlet, gázüzemű sugárzók, kontaktgrillek és a faszenes sütögető. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye, hogy a sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól finom aromás füstízt kapnak az elkészített ételek. Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra.
A rozmaring, a kakukkfű és a borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének, de ha gyümölcsöket sütünk, próbáljuk ki a fahéj, szegfűszeg, citrom és narancshéj füstjének csábító ízét is. A zöldségféléket készíthetjük alufóliába becsomagolva, így saját gőzében párolódik készre, persze ezekbe a batyukba bátran tehetünk egy-egy csokor fűszerágat is.
Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni kevés olajjal elkevert fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal. Salátákat kínáljunk a grill ételekhez, azok mindig legyenek frissek és ropogósak és jéghidegek.
Első ránézésre ijesztő lesz a felsorolás, de gondoljunk csak bele, 20 ember gyomrát kell megtölteni. A sokféle színes étel nemcsak az ízlelőbimbókat de a szemet is kényezteti. Az esti partihoz hangulatának fokozásához használjunk a kertbe kihelyezett mécseseket, friss fűszerekből kötött csokrokat. Citromos limonádét, mentás bodzaszörpöt készítsünk a gyerekeknek.