Máktorta

Vágólapra másolva!
Szakácsunk hétvégére ajánlott süti receptjét lisztérzékenyek is fogyaszhatják.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 dkg darált mák, 5 db tojás, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 1 db citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, áfonya vagy málna lekvár a megtöltéséhez.

Üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot is. Keverjük addig, amíg habos lesz, majd kanalazzuk hozzá a darált mákot, a citrom reszelt héját, a tejet és az olvasztott vajat is.

Egy másik keverőtálban verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd dolgozzuk óvatosan a mákos keverékhez.

Egy lecsatolható falú tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt, így töltsük bele a tésztát. Tegyük előmelegített sütőbe, és 140-150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni: szúrjuk bele a fogvájót, és ha nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy átsült.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Miután kihűlt, vegyük le a sütőforma falát, majd szeljük kétfelé. Kenjük meg áfonyalekvárral. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!