Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 csipetnyi só, 1 citrom lereszelt héja, 10 dkg cukor, 2.5 dl tej, 2 db tojás, 10 dkg vaj
A töltelékhez: 15 dkg dió, 10 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg baracklekvár
Elkészítése:
A tésztához tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot és a citromhéjat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, öntsük a lisztes keverékhez kis adagokban a langyos tejet, majd az olvasztott vajat és egyenként a tojásokat.
Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Kapcsoljuk ki a gépet, tegyük a tálat langyos helyre, és takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére a tésztát.
Míg a tészta dagad, készítsük el a tölteléket: tegyük a darált diót egy tálba, öntsük rá a baracklekvárt, majd tegyük hozzá a kis darabokra felvágott aszalt sárgabarackot, és keverjük jól össze. Tehetünk a töltelékbe egy korty rumot is.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át óvatosan, majd sodrófával nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel, majd göngyöljük fel.
Kezünkkel kissé nyújtsuk meg a megtöltött tésztahengert, majd vágjuk három egyforma darabba. Fogjuk össze a végénél, és fonjuk be, mintha hajfonatot készítenénk.
Tegyük a befont tésztát egy vajjal kikent és liszttel megszórt tégla alakú sütőformába, kelesszük még 15 percen keresztül. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.
Ha elkészült, borítsuk ki a formából, majd ha kissé kihűlt szeleteljük fel.