Hozzávalók:
40 dkg tőkehal-filé, 8 szelet füstölt sonka, 20 dkg spenótlevél, 1 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, őrölt szerecsendió, darált bors, só, pár levél bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj
Elkészítése:
Vágjuk fel a halfilét nyolc egyforma darabba, csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és borítsuk be bazsalikomlevelekkel. Göngyöljük be a vékonyra felszeletelt sonkába, majd tegyük sütésig a hűtőszekrénybe.
Mossuk meg alaposan a spenótleveleket, száraikat tépjük le, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Használhatunk mélyhűtött spenótlevelet is, ilyenkor a kiengedett levelekből nyomkodjuk ki a felesleges vizet.
A friss spenótlevélhez forraljunk fel egy lábasban vizet, majd dobjuk bele a leveleket. Keverjük jól össze, majd szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk, míg kihűl, szűrjük le, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőbe, adjuk hozzá a finomra összevágott fokhagymát, és egy percig pároljuk. Tegyük rá a kinyomkodott spenótleveleket, fűszerezzük darált borssal, kevéske őrölt szerecsendióval és sóval. Öntsük rá a tejszínt, és lefedve pároljuk öt percig.
Tegyük a begöngyölt halakat egy sütőpapírral borított tepsire, csorgassunk rá kevés olívaolajat, majd előmelegített sütőben, 150 fokon süssük 10-15 percig.
Tálaláskor kanalazzunk a tejszínes spenótból nagy tányér közepére, tegyünk mellé pár szem petrezselymes burgonyát, majd közepére tálaljuk a megsütött halat.