Hozzávalók:
A kovászhoz: 2 dl víz, 18 dkg búzaliszt, fél teáskanál szárított élesztő
A tésztához: 2 dl víz, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 32 dkg búzaliszt, másfél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, másfél teáskanál szárított élesztő, 1 pohár mák
Elkészítése:
Először el kell készítenünk a kovászt: öntsük a langyos vizet egy tálba, szórjuk bele a lisztet és a szárított élesztőt. Fakanállal vagy elektromos keverővel keverjük öt percig. Ha elkészült fedjük le fóliával, majd legalább fél napon keresztül érleljük.
A tésztához szórjuk a lisztet egy nagy keverőtálba, öntsük rá a kovászt, a sót, a szárított élesztőt, a cukrot és a mákot, majd csorgassuk rá a tejet, az olívaolajat és a langyos vizet. Kapcsoljuk be a dagasztót és keverjük legalább tíz percig. Az elkészült tésztát fedjük be fóliával és kelesszük egy órán keresztül, amíg térfogata megháromszorozódik.
A megkelt tésztát óvatosan borítsuk egy liszttel alaposan meghintett deszkára, vigyázzunk, hogy a tésztában lévő buborékokat ne nyomjuk ki. Kezünkkel óvatosan egyengessük másfél centi vastagságúra, majd szabdaljuk tenyérnyi nagyságú darabokra.
Helyezzük sütőpapírral fedett sütőlemezre, és kelesszük még fél órán keresztül. Tegyük előmelegített sütőbe, és 200 fokon süssük 25-30 percig.