Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 szál sárgarépa, fél zellergumó, 2 zöldségleves kocka, 2 levél babér, 1 dl tejszín, 1 csipetnyi sáfrány (ha nincs, 1 teáskanál kurkuma), fél csokor friss oregano, 2 ág friss menta, fél csokor friss kakukkfű, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, darált bors
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Tegyük hozzá az összekötött friss fűszerágakat és a babérlevelet, majd együtt pároljuk addig, míg a hagyma üveges nem lesz.
Utána tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, és a kockára összevágott zellergumót. Fűszerezzük sáfránnyal, tekerésnyi darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával, majd pároljuk pár percig.
Ha a zöldségek a párolás során már levet engedtek, öntsük fel annyi vízzel a levest, hogy bőségesen ellepje a zöldségeket, fedjük le fedővel, és kis lángon főzzük körülbelül húsz percen keresztül.
Pürésítés előtt szedjük ki a levesből az összekötött fűszernövényeket és a babérlevelet, öntsük hozzá a tejszínt, forraljuk jól össze. Kézi mixerrel törjük össze, hogy krémes legyen. Passzírozzuk át finomlyukú szitán vagy szűrön, és tálaljuk leveses tálkákba. Tetejét frissen összevágott petrezselyem zöldjével szójuk meg.