Hozzávalók:
1 db tojás, 1.5 dl zsíros tej, 2 evőkanál cukor, 175 gr liszt, fél teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 maréknyi szeder, fél maréknyi darált mák, pár evőkanál vaj
Öntethez: 40 dkg szeder, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
Szórjuk egy keverőtálba a lisztet, a darált mákot, porcukrot, sütőport, üssük rá a tojást, ízesítsük sóval, majd öntsük bele a tejet. Habverővel, vagy fakanállal keverjük simára. Ha a tésztát simára kevertük, forgassuk bele a félmaréknyi szedret.
Hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd kanalazzunk a tésztából egy-egy evőkanálnyi halmokat. Közepes lángon süssük az egyik oldalát két percig, majd lapátkanál segítségével fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük pirosra. Minden adag után tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőbe.
A szószhoz tegyük egy tálba a megmosott szedret, csorgassunk rá a citromléből, ízesítsük sóval, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át egy finomlyukú szűrőn, hogy a kellemetlen magok ne kerüljenek a szószba.
Tálaljunk pár palacsintát egymás tetejére egy kis tányéron, majd az egészet alaposan csorgassuk meg a szederszósszal.