Vágólapra másolva!
Nagyszabású fotókiállítással tisztelegnek Francesco Scavullo divatfotós emléke előtt a milánói divathéten. Scavullo múlt hónapban hunyt el New Yorkban 82 éves korában.
Vágólapra másolva!

A híres divatfotós 1921. január 16-án született Staten Islanden. Karrierjét a negyvenes években kezdte, amikor az amerikai Vogue-nak dolgozó Horst P. Horst asszisztenseként dolgozott. Hamar kifejlesztette saját stílusát, amelyet a monokromatikus tónusok és spontán pózok fényképezése jellemzett. Ez a stílus már továbbröpítette, és hamarosan azon kapta magát, hogy hollywoodi sztárokat fényképez, Sophia Lorentől kezdve Brooke Shieldsig, Gloria Vanderbilttől Nan Lempnerig és Mick Jaggertől kezdve Stingen át Madonnáig.

Diana Ross tőle kérte Diana című albumának fotóját, amelyen make up nélkül, nedves hajjal fényképezte le Scavullo. 1974 augusztusában ő volt az, aki lefényképezte az amerikai Vogue számára az első színes bőrű címlaplányt, Beverly Johnsont. Scavullo munkáit, aki hat könyvet jelentetett meg, köztük a Scavullo a szépségről címűt is, hamarosan műtárgyakként kezelték, és olyan gyűjteményekben leltek örök tagságra, mint a MoMa, a New York és a Guggenheim múzeum kollekciói. Ez év január 6-án, amikor éppen egy szerződéses munkájára készült, szívrohamban halt meg. A milánói emlékkiállítást az olasz Vogue magazin rendezte meg, és április 4-ig látogatható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről